Mihaela Gidei
133 vizualizări 15 ian 2020

Proiectul de lege privind Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) ar putea fi gata peste două săptămâni, a anunţat miercuri ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Memorandumul prin care ministrul a propus desfiinţarea SIIJ a fost adoptat de Executiv în 27 decembrie 2019.

„Următorul pas ar fi să creionăm un proiect de lege pe care să-l trimitem în dezbatere publică şi, după, CSM-ului. Ne vom descurca astfel încât în perioada următoare să dezbatem acest proiect. Am dezbătut cu diferiţi specialişti din minister despre acest proiect”, a declarat Cătălin Predoiu, la sediul Ministerului Justiţiei.

Potrivit ministrului Justiţiei, efectele demersurilor trebuie analizate cu atenţie, mai ales în privinţa dosarelor instrumentate de Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) şi a competenţelor.

Până la 1 februarie, acest proiect ar putea fi gata.

Atât Guvernul, cât şi ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu au fost criticaţi la finele anului trecut, de o parte din magistraţi, pentru memorandumul depus de cel din urmă în şedinţa Executivului, care propunea desfiinţarea acestei secţii.

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), Asociaţia Procurorilor din România (APR) au transmis la începutul anului un comunicat de presă prin care arată că „au luat act cu consternare de conţinutul incomplet şi inexact al Memorandumului”.

„Solicităm Guvernului Orban să lase deoparte jocurile politice şi să nu uite că reprezintă România, nu un partid politic, iar obligaţia pe care o are faţă de Constituţie şi faţă de cetăţenii României este să nu dezinformeze, ci să informeze corect şi complet CJUE cu privire la motivele şi argumentele înfiinţării SIIJ”, au transmis reprezentanţii celor patru asociaţii.

 

Citește și: