Ionel Dancu
928 vizualizări 28 sep 2018

Proiectul legislativ completează OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice în sensul în care autovehiculele aparţinând „Băncii Naţionale a României care efectuează şi însoţesc transporturile de valori” primesc dreptul de utilizare în trafic a luminii albastre ca semnal special de avertizare luminos.

Potrivit OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, „semnalele speciale de avertizare luminoase sunt emise intermitent de dispozitivele de iluminare montate pe autovehicule”, iar „lumina albastră obligă participanţii la trafic să acorde prioritate de trecere”.

„Iniţiativa legislativă îşi propune îmbunătăţirea unor aspecte privind asigurarea securităţii transportului de valori al Băncii Naţionale a României. Prin modificările propuse se doreşte recunoaşterea coloanei de transport special şi interzicerea interpunerii altor autovehicule între cele care alcătuiesc coloana, posibilitatea efectuării în siguranţă a unor manevre specifice pentru evitarea producerii unor situaţii deosebite în timpul deplasării, precum şi descurajarea unor atitudini agresive din partea unor persoane care tulbură ordinea publică”, se arată în expunerea de motive a proiectului de modificare a OUG 195/2002.

Potrivit iniţiatorilor, propunerea vine să asigure „cerinţele de securitate legate de asigurarea şi escortarea transporturilor de valori ale BNR între centrală şi structurile sale din teritoriu, precum şi între acestea şi alte instituţii”.

În prezent, pot folosi în trafic lumină albastră autovehiculele aparţinând politiei, jandarmeriei, politiei de frontieră, serviciului de ambulanta sau medicina legala, protectiei civile, Ministerului Apararii care însoţesc coloane militare, unităţilor speciale ale Serviciului Roman de Informaţii şi ale Serviciului de Protecţie şi Paza, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiţiei, precum şi autovehiculele de serviciu ale procurorilor criminalisti din Ministerul Public, atunci când se deplaseaza în acţiuni de interventie sau în misiuni care au caracter de urgenta.

Proiectul depus în Senat este iniţiat de deputatul PSD Ion Călin şi semnat de alţi 19 deputaţi din ALDE, PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor.

Citește și: