Florin Zafiu
70 vizualizări 4 sep 2019

Surse din cadrul Poliţiei au declarat pentru Mediafax că în cazul lui Nicolae Alexe s-a încheiat cercetarea disciplinară, acesta fiind chemat pentru a doua oară în faţa Consiliului de Disciplină pentru audiere.

Nicolae Alexe a fost şi marţi la IGPR.

Pe 7 august, fostul adjunct din IPJ Olt, Nicolae Alexe, a fost audiat timp de aproape 6 ore la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), în dosarul pentru abuz în serviciu, deschis de procurorii structurii în cazul crimelor din Caracal.

Fostul adjunct al IPJ Olt este cel care a apelat la Remus Rădoi, patronul unei firme de pază, în noaptea în care era căutată Alexandra Măceşanu, pentru a-i cere informaţii cu privire la o maşină. Remus Rădoi spune că, din punctul său de vedere, Poliţia nu a greşit cerându-i ajutorul, ba mai mult, trebuia să solicite sprijin din mai multe părţi.

Procurorii Secţiei pentru anchetarea magistraţilor au început urmărirea penală in rem, faptele cercetate fiind abuz în serviciu în cazul de la Caracal, privind modul cum oamenii legii au instrumentat dosarul. Anchetatorii au efectuat audieri şi au ridicat documente de la poliţie, parchet şi instanţă.

Valeriu Şuhan, despre fostul adjunct din IPJ Olt : Ar trebui sancţionat pentru că n-a avut mai mulţi informatori

Valeriu Şuhan, fost poliţist judiciar, spune despre fostul adjunct din IPJ Olt, Nicolae Alexe, cercetat pentru că a apelat la „Codiţă" să afle detalii despre atacatorul Alexandrei Măceşanu, că în general Poliţia acţionează în acest fel, iar singurul reproş poate fi că avea prea puţini informatori.

„Am văzut nişte luări de poziţie în mass-media în legătură cu un ofiţer care a ocupat o funcţie importantă îm cadrul IJP Olt. Ba chiar, am văzut nişte politicieni care deasemenea, exprimau păreri. Tonul general cu referire la acest ofiţer era unul critic. I se reproşa că în noaptea în care parchetul dormea pe el în numele "drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti" în interpretare proprie, acest ofiţer a luat legătura cu un localnic, bun cunoscător al infractorilor din Caracal şi i-at fi cerut informaţii despre autoturismul dovedit ulterior a fi al lui Dincă. Ideea era că aşa ceva compromite Poliţia ca instituţie şi demonstrează fără putinţă de tăgadă în viziunea comentatorilor respectivi, legăturile vinovate dintre poliţişti şi interlopi. Ei bine, v-o spun pe şleau, asta e o aşa mare prostie", afirmă Valeriu Şuhan, fost ofiţer de poliţie judiciară

„Poliţia are menirea principală de a culege informaţii din surse deschise şi secrete, pentru a preveni infracţiuni, stări de pericol şi pentru descoperirea cu celeritate, a făptuitorilor. A doua, Poliţia desfăşoară activităţi informativ-operative în cadrul căror cărora recrutează şi dirijează informatori. A treia, Poliţia nu este, sau nu ar trebui să fie, o anexă a Procuraturii. Cele două instituţii au atribuţiuni distincte, diferite, iar cele comune se derulează potrivit legii, dar din perspectiva Poliţiei, în sensul şi menirea sa reală, reprezintă doar o parte relativ mică din activitatea sa. Restul, partea importantă în sensul ducerii la îndeplinire a propriilor atribuţii, e reprezentată de activitatea operativă.

A patra, pentru a fi eficientă, Poliţia trebuie să cunoască şi să stăpânească situaţia operativă din teritoriul de competenţă, adică teritoriul propriu-zis, populaţia, infractorii, persoanele cu potenţial criminogen sau de pericol şi să-şi asigure potenţialul i formativ pentru cunoaşterea activităţii acestora şi supravegherea lor. Acum, dacă cineva îşi închipuie că informatorii poliţiei se recrutează din rândul enoriaşilor, al "uşilor de biserică, al oamenilor cinstiţi care n-au nici în clin nici în mânecă cu nenorocirile puse la cale de nemernici, atunci ori e naiv, ori... neinformat. Nicio poliţie din lumea asta nu ar exista fără reţea de informaţii, fără informatori. Ne place sau nu, aceasta este situaţia. Dacă ar fi după mine, ofiţerul respectiv ar trebui sancţionat pentru că nu a avut mai mulţi informatori la care să apeleze şi să-i "bage-n priză", să le stoarcă informaţii. Sigur, pentru alţii ipocrizia e mai la îndemână", a mai spus Şuhan.

Citește și: