Florin Zafiu
185 vizualizări 13 sep 2019

„Mesajul iniţial al fetei în momentul iniţierii apelului a fost şi citez: „Nu vreau să mor singură”. Practic, tentativa de suicid pe care ea şi a gândit-o în cele mai mici detalii voia s-o ducă la bun sfârşit, atâta tot că nu vroia să se simtă singură în acest proces. De ce a recurs la acest gest? Pentru că ea este victimă, aşa cum afirmă, a abuzului sexual din partea tatălui vitreg, iar pe de altă parte nimeni nu a crezut-o. Ea a încercat şi a tot vorbit despre asta, însă nimeni nu a crezut o, nici psihologul afirmă ea, nici psihiatrul. Nu i-a dat niciunul dintre ei crezare, şi astfel a ajuns la acest gest extrem, simţindu se singură şi practic nemaivăzând nicio fel de motiv pentru care ar trebui să mai trăiască”, a declarat, pentru Mediafax, Cătălina Surcel, director executiv al Asociaţiei Telefonul Copilului.

Specialistul de la Telefonul Copilului a vorbit cu minora în vârstă de 17 ani vreme de o oră şi jumătate, timp în care poliţiştii Capitalei reuşit să o găsească şi să o preia.

„A fost o misiune contra cronometru pentru că ea deja consumase două folii de medicamente antidepresive şi alcool. Fiecare secundă conta - practic, putea să se stingă în orice secundă de la momentul iniţierii apelului, pe măsură ce efectele medicamentelor îşi spuneau cuvântul”, a mai explicat directorul executiv al Asociaţiei Telefonul Copilului.

Chiar dacă fata a fost salvată, cazul ei nu poate fi închis, atrage atenţia Cătălina Surcel.

„Trebuie să existe o anchetă care să scoată la iveală dacă a existat abuz sexual din partea tatălui vitreg către copil, trebuie investigată maniera în care a fost tratată situaţia din partea psihologului, a psihiatrului. De ce copilul a ajuns acasă doar cu un tratament medicamentos şi nu i s-a oferit mai mult de atât, în condiţiile în care este evident că avea nevoie de mai mult de atât, de ce nu i s a dat crezare? Nu putem vorbi despre un final total fericit şi aproape fericit pentru că noi considerăm că greul de acum începe, în a evalua cu adevărat situatia şi ce a condus la acest gest”, arată sursa citat.

Fata a fost internată în spital, unde un psihiatru iaa prescris tratament. Din păcate, cazul minorei din Capitală nu a fost primul pe care specialiştii de la Telefonul Copilului l-au întâlnit, spune Cătălina Surcel,

„A fost important ca ea să vadă cel puţin un motiv pentru care merită să trăiască, astfel încât să rămânem cu ea în legătură până în momentul la care poliţiştii puteau să o preia. (...) Important de afirmat şi faptul că în ultimele 15-20 de minute, din păcate copilul nu mai vorbea, se auzea doar răsuflarea ei. Este cert că medicamentele şi-au făcut efectul şi a contat foarte mult că s-a ajuns la timp. Practic am reuşit să împiedicăm o tragedie”, mai precizează specialistul.

O minoră a sunat, joi noapte, la Telefonul Copilului şi a discutat cu psihologul căruia i-a spus că vrea să moară şi are motive să recurgă la acest gest. În timp ce discuţia cu fata de 17 ani continua, poliţiştii Capitalei au identificat-o, găsind-o somnolentă după ce a înghiţit mai multe pastile.

Ulterior, fata a fost transportată la spital.

 

Citește și: