Andreea Traicu
5799 vizualizări 12 ian 2018

Nicu Dragoş Orlando, şeful Poliţiei Capitalei, şi adjunctul său,  Ştefan Marius Eugen, au demisionat din funcţie, vineri seara, după scandalul declanşat ca urmare a arestării poliţistului acuzat de pedofilie.

CITEŞTE AICI RAPORTUL COMPLET

Potrivit raportului prezentat de şeful Poliţiei Române premierului Tudose,  11 poliţişti de la Brigada Rutieră, 7 de la Secţia 22 şi 2 de la secţia 18 sunt cercetaţi disciplinar. În cazul lor, dar şi a fostului şef al Brigăzii Rutiere, Vasile Daniel Gildo, şi a fostului şef al secţiei 18, Radu Viorel, s-a sesizat Parchetul General pentru a aprecia în ce măsură deficienţele semnalate  constituie infracţiuni. 

Între deficienţele semnalate de şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu, în raport se consemnează neîntocmirea corectă a proceselor verbale de prezenţă. De asemenea, în cazul şefului direct al poliţistului pedofil, Emanuel Rene Vornicu, acesta este acuzat că a închis ochii la slaba performanţă a lui Eugen Stan şi „nu a manifestat interes în documentarea eventualelor probleme, de orice natură ale agentului de poliţie, cu toate că lucrătorul a fost reclamat pentru săvârşirea unor infracţiuni de natură sexuală şi evenimentele ulterioare au conturat existenţa unui posibil comportament neadecvat”. Vornicu este pe lista poliţiştilor de la Rutieră cercetaţi disciplinar şi în cazul cărora a fost sesizat Parchetul. 

De asemenea, psihologul care l-a evaluat pe Eugen Stan este acuzat că „nu a reuşit identificarea unor probleme, de orice natură, a căror exstenţă a fost relevată de evenimentele ulterioare şi nu a urmărit respectarea termenelor de realizare a evaluării periodice”.  Şi el este cercetat disciplinar. 

În cazul poliţiştilor de la Secţia 18, care au analizat cazul din 2016 pentru care au propus clasarea,aceştia nu ar fi respectat procedura de privind „cercetarea penală a personalului din structurile MAI”. 

Poliţiştii de la secţia 22 nu s-au uitat atent pe imagini şi nu au prelevat probe esenţiale

În cazul deficienţelor semnalate la secţia 22, care a preluat cazul agresiunii minorilor din Drumul Taberei, Despescu susţine că subaltenii săi din această structură nu au semnalat cazul Serviciului de investigaţii Criminale de la nivel central, şefii „nu au organizat şţi coordonat în mod eficient cercetarea la faţa locului, prin aceea că nu s-au deplasat la locul săvârşirii faptei” pentru a conduce ancheta.  

„Nu au dispus toate măsurile necesare pentru verificarea detaliată a tuturor imaginilor surprinse de camera de supraveghere din lift, fapt care ar fi putut conduce la prelevarea de urme biologice(spermă) de la locul faptei”, se mai arată în raport. 

În privinţa celor care s-au deplasat la faţa locului, aceşti poliţişti nu au făsut cercetarea în mod eficient, în sensul că nu au verificat detaliat imaginile surprinse de camerele de supraveghere, aspecte care ar fi putut conduce la identificarea  şi prelevarea urmelor biologice la locul faptei. 

De asemenea, este cercetat disciplinar şi adjunctul Poliţiei Române, Marius Mihai Voicu, fost şef al Poliţiei Capitalei. 

Pe 26 septembrie 2017, chestorul de poliţie Nicu Dragoş Orlando a fost împuternicit să exercite funcţia de director general al Poliţiei Capitalei. Până la acea vreme, Nicu Dragoş Orlando ocupa funcţia de adjunct al Poliţiei Capitalei.

Decizia vine după acuzele aduse poliţiştilor Capitalei în cazul lui Eugen Stan, agentul arestat pentru fapte de pedofilie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 precizând că poliţiştii Secţiei 18 din Bucureşti au ascuns calitatea de poliţist a lui Eugen Stan în cazul agresiunii sexuale comise în 2016, ba mai mult au propus clasarea cauzei.

Chestorul de poliţie Nicu Dragoş Orlando a fost împuternicit să exercite funcţia de director general al Poliţiei Capitalei pe 26 septembrie 2017. La acea data, Nicu Dragoş Orlando a fost numit la conducerea Poliţiei Capitalei pentru a-l înlocui în funcţie pe chestorul Marius Mihai Voicu care fusese promovat prim adjunct al şefului Poliţiei Române, chestorul Bogdan Despescu.

Şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu, a fost vineri la sediul Guvernului, unde a mers să îi prezinte premierului Mihai Tudose raportul solicitat de şeful Executivului în legătură cu cazul poliţistului pedofil.

Discuţia dintre Despescu şi premier a durat circa 10 minute. Mihai Tudose îi solicitase acestuia ca în şapte zile să îi prezinte un raport amplu legat de cazul poliţistului pedofil.

"Am solicitat de luni un raport oficial, dacă e să judecăm ca nişte oameni normali, eu cred ca dacă eram ministru de Interne îi dădeam pe toţi afară, era de înţeles că sub imperiul furiei.(....) Dacă ai trecut de momentul ăla începi să devii raţional. Am cerut doamnei ministru de luni un raport oficial, a venit azi domnul Despescu, iar lucrurile sunt complicate. I-am cerut lui Despescu sa vină cu două tipuri de rezultate: responsabilii, care să fie deferiţi justiţiei, de la colegii de tură, care două zile au stat cu poza în buzunar şi nu au fost în stare să îşi cunoască colegul şi până la şefii ierarhici care trebuiau să ştie că respectivul a mai fost anchetat. Ăştia trebuiau primii daţi afară, nu am zis că nu il dau afară (n.r. pe şeful Poliţiei Române Bogdan Despescu), dar să vedem cu ce vine, că cineva trebuia să pună în practică raportul. Alte măsuri-cum facem să redăm încrederea în poliţie, nu sunt toţi sfinţi, dar nu toată poliţia trebuie blamată", a declarat premierul Mihai Tudose, la Antena 3.

Acesta a contestat şi intenţia ministrului de demitere a şefului de la Serviciul Omoruri.

"Demiterea şefului de la Omoruri, care nu are AN-uri (n.r.: dosare cu autori necunoscuţi) mi se pare exagerată. De ce nu a plecat consilierul ministrului care a fost coleg de tură şapte ani cu făptuitorul?", a mai spus Tudose.
 

Citește și: