Alexandra Mortu
252 vizualizări 17 nov 2019

Marilena Bocu a fost aleasă în funcţia de primar al oraşului Lipova, din judeţul Arad, în acelaşi an.

Elena Eisenberg (născută Măinescu) s-a născut în 1887 şi a fost aleasă în funcţia de primar al comunei Cobia, judeţul Dâmboviţa, canddând din partea Partidului Naţional Ţărănesc.

Se pare că în documentele semnate în calitate de primar numele ei apare ca fiind Maria Eisenberg.

Luiza Zavloschi s-a născut în 1883 în Oseşti, judeţul Vaslui, şi a fost aleasă primar al localităţii Buda din acelaşi judeţ (conform distribuirii teritoriale din perioada interbelică) la vârsta de 47 de ani. Politiciana a trăit până la vârsta de 84 de ani, murind în anul 1967.

Despre evenimentul inovator s-a scris şi în presa vremii. Astfel, în ziarul „Dimineaţa”, i-a fost atribuită o întreaga pagină evenimentului care a scris istorie în România: „Şi aici, în ţinutul ăsta aşa de vitregit, un sat de oameni simpli, izolaţi de frământările care macină zilnic baloturi întregi de hârtie şi răguşesc mii de glasuri, a biruit cea mai cumplită prejudecată. A fost aleasă prima femeie primar”.

Dar părerile au fost împărţite întrucât în ziarul „Uiversul”, evenimentul a fost descris astfel: „Din toată România tocmai în fundul judeşului Vaslui s-au găsit nişte ţărani luminaţi care să îşi atribuie un rol atât de progresist cum a însemnat alegerea unei femei în fruntea comunităţi”.

În timpul mandatului primarul Luiza Zavloschi a schimbat radical imaginea comunei punând în aplicare mai multe măsuri necesare pentru dezvoltarea comunităţii: amenajarea drumurilor comunale, refacerea clădirilor publice, organizarea pentru prima dată a unei evidenţe în ceea ce priveşte starea civilă şi, unul dintre cele mai importante aspecte, instalarea unui post telefonic în sat, o premieră pentru mediul rural din zonă, relatează adevărul.ro. Datorită realizărilor ei, aceasta a fost aleasă pentru încă un mandat. 

În acea perioadă, femeile abia reuşiseră să îşi câştige dreptul de a vota şi de a participa la viaţa politică a statului, însă nu era unul universal, ci condiţionat: „primeau drept de vot femeile care erau absolvente ale învăţământului secundar, normal sau profesional, ciclul inferior, funcţionarele de stat, judeţ sau comună, văduvele de război, femeile care fuseseră decorate pentru activitatea depusă în timpul războiului şi cele care conduceau societăţi culturale, filantropice sau de asistenţă, la momentul intrării în vigoare a legii”, relatează historia.ro.

Foto: Wikipedia


 

 

Citește și: