Biro ATTILA
14028 vizualizări 29 apr 2014

Informaţiile preliminare arată că Stan Mustaţă a făcut parte dintr-un grup organizat de corupţie judiciară. Oficial, judecătorul este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă. Potrivit unor surse judiciare, aceste infracţiuni au legătură cu dosarul de corupţie al lui Dan Voiculescu, în care, pe fond, acesta a fost condamnat la cinci ani de închisoare, dar şi cu o contestaţie depusă de Mihai Stoica, cel care a fost încarcerat în dosarul Transferurilor.

Judecătorul Stan Mustaţă este judecător la Curtea de Apel Bucureşti.  Din 2009 până în 2012, Stan Mustaţă a fost preşedintele secţiei I penală a Curţii de Apel Bucureşti. Potrivit ultimei declaraţii de avere, deţine trei terenuri, trei imobile, două maşini. Spune că în calitate de judecător la CAB căştigă peste 99.000 lei anual.

Stan Mustaţă s-a întâlnit cu Ponta în instanţă

Judecătorul Stan Mustaţă a intrat în atenţia opiniei publice încă din 2006, când a judecat cererea de prelungire a arestării preventive a procurorilor împotriva lui Ovidiu Tender. Avocatul lui Tender era actualul premier al României, Victor Ponta.

Astfel, pe 30 iulie 2006, Curtea de Apel Bucureşti a judecat recursul la prelungirea măsurii arestării preventive a lui Ovidiu Tender. Şedinţa de judecată a făcut obiectul unei investigaţii realizate de Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii. Raportul Inspecţiei Judiciare, însuşit de CSM în plen, dezvăluie faptul că Victor Ponta a făcut tot posibilul să "obstrucţioneze" actul de justiţie, nu a respectat solemnitatea şedinţei şi a încercat să pledeze pentru Tender, deşi se afla în incompatibilitate fiind şi parlamentar.

La acest episod s-a referit şi Stan Mustaţă după audierile de la DNA de astăzi, amintind că a fost reclamat pentru că în 2006 ar fi fost în stare de ebrietate când a judecat procesul. ”Nu am băut decât apă”, a declarat judecătorul făcând referire la procesul din 2006.

Citeşte pe larg despre acest episod aici 

În 2012, judecătorul Stan Mustaţă a decis ca Dan Stroe, fost director în cadrul ANAF, şi interlopul Octavian Grecu, zis "Butoane", să fie cercetaţi în libertate. Cei doi erau suspecţi într-un dosar al DIICOT în care erau acuzaţi de evaziune fiscală de peste 40 de milioane de euro.

În aprilie 2013, Stan Mustaţă a dispus eliberarea sub control judiciar a judecătoarei Antoanela Costache de la Tribunalul Bucureşti. Judecătoarea Costache a fost trimisă în judecată de DNA alături de Viorica Dinu, cea care a judecat iniţial dosarul lui Dan Voiculescu. Antoanela Costache nu a mai fost eliberată deorece decizia lui Stan Mustaţă nu a mai fost confirmată de Curtea Supremă. Judecătoarea Costache era acuzată că a luat mită pentru a da sentinţe favorabile în dosarele penale. ” Moralitatea şi legăturile strânse cu familia o vor ajuta să revină la viaţa normală!”, a scris judecătorul în motivarea deciziei.

În 2012, preşedintele Traian Băsescu a declarat că s-a întâlnit la un moment dat cu doi judecători la o cafea. Presa a speculat că unul dintre cei doi judecători ar fi fost Stan Mustaţă. La solicitarea Gândul de a face o clarificare în acest sens, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Bogdan Oprea a precizat că "preşedintele României, domnul Traian Băsescu, nu a vorbit niciodată cu domnul judecător Stan Mustaţă". Judecătorul Stan Mustaţă a declarat şi el că nu s-a întâlnit cu preşedintele Băsescu.

Numele lui Stan Mustaţă a fost menţionat şi în dosarul judecătoarei Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti. Veronica Cîrstoiu a fost şi ea acuzată de DNA de corupţie, mai precis că a luat mită pentru a da sentinţe favorabile în dosarele penale.

Una dintre infracţiunile de care este acuzată Cîrstoiu este aceea privind anularea condamnării lui Dinel Staicu la 7 ani de înschisoare. În acest context, procurorii au reţinut în dosarul lui Cîrstoiu o serie de stenograme în care denunţătorul din dosar, Răducan Ileana, îi spune că există posibilitatea ca dosarul său să ajungă la Stan Mustaţă ceea ce era un lucru bun. Citeşte mai jos fragmentul relevant din rechizitoriul DNA:

  •     Potrivit acuzaţiilor penale formulate în prezenta cauză s-a stabilit că, la începutul lunii iulie 2013, DASCĂLU ADRIANA a pretins, prin intermediul denunţătoarei RĂDUCAN ILEANA ALINA, suma de 150.000 euro de la STAICU DINEL, prevalându-se de influenţa pe care a susţinut că o au judecătorii MUSTAŢĂ STAN, CÎRSTOIU VERONICA şi URSULESCU ELENA, de la Curtea de Apel Bucureşti, pentru fraudarea sistemului informatic ECRIS, în vederea „dirijării” la un complet favorabil a dosarului de urmărire penală nr. 388/P/2012 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a corupţiei, în momentul sesizării instanţei anterior menţionate pentru judecarea fondului respectivei cauze, precum şi în scopul facilitării pronunţării unei hotărâri favorabile inculpaţilor STAICU MARIAN şi RĂDUCAN ILEANA ALINA.

    [...]

  •     Totodată, RĂDUCAN ILEANA ALINA a relatat că, în aceleaşi împrejurări, învinuita DASCĂLU ADRIANA i-a explicat (folosindu-se, alternativ, de vorbire şi scrierea pe aceeaşi coală de hârtie) că se impunea ca STAICU DINEL să se ţină de cuvânt şi să remită diferenţa de 300.000 euro (din cei 1.500.000 euro promişi pentru facilitarea obţinerii prin corupţie judiciară a hotărârii de admitere a contestaţiei în anulare) pentru exercitarea unor noi acte de corupere a judecătorilor CÎRSTOIU VERONICA, MUSTAŢĂ STAN şi URSULESCU ELENA, în vederea „dirijării” dosarului nr. 388/P/2012 la un complet potrivit.

    {….}

  •     În ziua de 02.07.2013, RĂDUCAN ILEANA ALINA i-a relatat (proces-verbal de redare, filele 132-191, volumul 6) inculpatului STAICU DINEL faptul că în dosarul nr. 388/P/2012 a fost audiat, ca martor, judecătorul CÎRSTOIU VERONICA, precum şi că DASCĂLU ADRIANA i-a solicitat să îi comunice susnumitului că a convenit deja cu acelaşi magistrat să faciliteze repartizarea cauzei anterior menţionate, în momentul sesizării instanţei pentru judecarea fondului, la un complet favorabil. În acest sens, RĂDUCAN ILEANA ALINA a afirmat „… a vorbit (n.n. referire la DASCĂLU ADRIANA) cu asta (n.n. cu CÎRSTOIU VERONICA)… că poate să-l bage ea la… dosaru’, când ajunge la Secţia a II-a, că dacă pică pe a I-a, suntem sparţi… dosaru’ nostru, trei sute optzeci şi opt-u’… Şi ca… Vorbele sunt deja făcute cu MUSTAŢĂ… MUSTAŢĂ e cel care i-a admis cererea de eliberare a lu’ COSTACHE…”. Martora denunţătoarea RĂDUCAN ILEANA ALINA i-a specificat şi „că-s prieteni buni de tot şi cică e ...[neinteligibil]… Nu! Poate d-aia n-au… le e frică să se ia de el, că MUSTAŢĂ le-a sprijinit pe ele şi când au dat contestaţia noastră în anulare… El era atunci şefu’ secţiei penale, MUSTAŢĂ… Şi-acuma a pus-o în locu’ lu’ MUSTAŢĂ pe URSULEASCA, de la Curte. Şi aia face ce spune MUSTAŢĂ! Şi îmi zise (n.n. referire la DASCĂLU ADRIANA) să vorbesc cu dumneavoastră… «Domn’e, putem să-l direcţionăm (n.n. repartizarea dosarului nr. 388/P/2012) către Secţia a II-a… VERONICA (n.n. CÎRSTOIU VERONICA) deja a făcut vorbele cu MUSTAŢĂ şi cu URSULEASCA… şi ca să staţi liniştiţi, că nu e niciun fel de problemă! Dar doar să ştii, dacă sunteţi de acord sau… dacă e de acord sau nu e de acord»…”.

    SURSA: Rechizitoriul dosarului în care Veronica Cîrstoiu este acuzată de corupţie.

Stan Mustaţă a fost învestit să judece şi o contestaţie în anulare formulată de către Mihai Stoica după condamnarea la închisoare în dosarul Tranferurilor. Surse judiciare au declarat pentru gândul că una din infracţiuni este în legătură cu acest dosar.

Citește și: