Mihai Gongoroi
44 vizualizări 17 ian 2020

„În data de 16.01.2020, Societatea Civilă Profesională de Executori Judecătoreşti Mazilu şi Asociaţii a transmis Procesul Verbal de radiere sechestru prin care ne-a informat că s-a dispus radierea sechestrului instituit asupra unui număr de 5.083.372 de acţiuni, cu o valoare nominală de 3,3 lei/acţiune, pe care debitorul Statul Român le detine la CONPET S.A., cu sediul în Mun. Ploieţti, str. Anul 1848, nr. 1-3, jud. Prahova, CUI 1350020, nr. de ordine în Registrul Comertilui J29/6/1991, acţiuni administrate prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri prin reorganizarea Ministerului Economiei şi prin comasarea cu Ministerul Energiei, conform O.U.G. nr. 68/2019”, arată Conpet într-un comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti.

Şi Nuclearelectrica, producătorul statului de energie electrică, a primit în decembrie un proces verbal de sechestru emis în data de 25 noiembrie prin care s-a declarat sechestru definitiv asupra unui număr de 67.071.301 acţiuni SNN, echivalentul a 22,24% din companie. Sechestru a fost totuşi suspendat în aşteptarea unei decizii definitive în procesul dintre stat şi cei doi fraţi.

Afectată a fost şi activitatea Romatsa printr-un titlu executoriu de poprire asupra conturilor companiei.

Speţa a privit un şir de procese în care statul român a fost acţionat în instanţe internaţionale de către de Ioan şi Viorel Micula şi societăţile European Food S.A., Starmill S.R.L., Multipack S.R.L, în temeiul Acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Regatul Suediei. Procesul a fost deschis în anul 2005 la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lânga Banca Mondială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice.

Conflictul s-a stins ulterior după ce pe 13 decembrie Guvernul a alocat suma de 912,5 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară, bani care au fost folosiţi pentru plata titlului executoriu emis în baza deciziei Curţii de Arbitraj Internaţională către fraţii Micula.

 

Citește și: