Vasile Magradean
320 vizualizări 9 oct 2019

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Satu Mare, la audienţele susţinute marţi de prefectul Darius Filip s-a prezentat o femeie din Satu Mare care se confruntă cu imposibilitatea şcolarizării fiului ei de numai opt ani din cauza unor probleme de comportament.

„Concret, copilul diagnosticat cu ADHD şi depresie nu este primit în şcolile cu regim normal din Satu Mare din cauza stării sale, iar în cele speciale nu se clasifică datorită IQ-ului mare. Prefectul Darius Filip a dispus în acest caz efectuarea unor verificări suplimentare la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Satu Mare pentru a se stabili concret la ce instituţie de învăţământ poate fi înscris copilul şi care au fost motivele refuzului de a frecventa mai multe şcoli din municipiu”, se arată în comunicat.

Prefectul Darius Filip a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax, că nu s-a confirmat faptul că băiatul a fost respins la înscrierea la şcoală pe motiv că ar avea ADHD.

„Din informaţiile adunate, avem confirmată de către o şcoală unde este arondat domiciulul femeii că s-a prezentat în toamnă, nu când se fac înscrierile, şi, deoarece erau peste 30 de copii în clasa I-a, i s-a spus că nu poate să meargă acolo şi i s-a recomandat să meargă în altă parte. Femeia pare direcţionată să îşi înscrie copilul la o şcoală specială, nu la una normală, deşi acesta nu ar fi de şcoală specială şi ar fi păcat să-l ducă la una. IQ-ul i-ar permite, şi cu ajutorul unui învăţător, să urmeze o şcoală normală. Am invitat-o miercuri pe mămica respectivă la o discuţie cu specialiştii Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) pentru a găsi o soluţie, să o liniştim, pentru că mi s-a părut speriată şi uşor dezorientată. Am identificat o altă şcoală, tot în apropiere de domiciliul lor care are mai puţini elevi în clasa a I-a şi care sunt dispuşi să o primească, dacă dânsa acceptă”, a spus Filip.

Purtătorul de cuvânt al ISJ Satu Mare, Adriana Dîngă, a declarat, la rândul său, corespondentului Mediafax, că directorii şcolilor infirmă varianta femeii, dar aceasta a fost invitată la o discuţie la ISJ Satu Mare şi situaţia copilului va fi rezolvată.

Tulburarea de deficit de atenţie şi hiperactivitate (ADHD) este una dintre cele mai frecvent diagnosticate tulburări de comportament în copilărie.

 

Citește și: