Roxana Din
36 vizualizări 15 oct 2019

„O sa avem şedinţă cu fiecare secţie şi o să luăm o hotărâre şi o să o comunicăm”, a spus Corina Corbu, la intrarea în sediul CSM.

În 3 iulie 2019, Curtea Constituţională a stabilit că există un conflict între Parlament şi ÎCCJ şi a anunţat că vor fi rejudecate dosarele de la Înalta Curte, soluţionate în prima instanţă înaintea deciziei ÎCCJ din 23 ianuarie 2019, în măsura în care nu au devenit definitive.

CCR arată, în motivarea deciziei prin care a stabilit un conflict constituţional între Parlament şi ÎCCJ pe tema constituirii completurilor specializate, că CSM avea obligaţia de a stabili criteriile prin care magistraţii Înaltei Curţi sunt selectaţi pentru a judeca cazurile de corupţie.

Curtea Constituţională a constatat că nu există prevederi legale care să stabilească specializarea judecătorilor Înaltei Curţi în materia judecării infracţiunilor de corupţie.

De asemenea, magistraţii CCR au constatat că era obligatorie organizarea completurilor specializate, constituirea lor nefiind respectată până pe 23 ianuarie 2019.

Totodată, Curtea a transmis că nerespectând legea privind constituirea completurilor specializate, Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie a afectat rolul şi competenţa Parlamentului.

Citește și: