Raluca Lazaroi
179 vizualizări 20 apr 2019

Întrebată dacă termenul 2024, anunţat de Guvern pentru aderarea la zona euro, este unul fezabil, Corina Creţu a spus că pentru aderarea la zona euro nu este cazul să fie stabilite termene şi s-a declarat „îngrijorată” de tensiunile dintre Guvern şi Banca Naţională.

„În primul rând nu înţeleg acest dublu limbaj în aceeaşi echipă, aceeaşi oameni, de pe aceeaşi scenă spun că pe de o parte suntem cei pro-europeni, după aceea altcineva spune că Europa otrăveşte românii… În primul rând aderarea la zona euro depinde de starea economiei româneşti pentru că altfel riscă să se transforme într-un bumerang şi în loc să aducă beneficii, să fie o povară pe umeri cetăţenilor care se vor trezi dintr-odată că vor trebui să piardă foarte mulţi bani. Mă îngrijorează şi această tensiune între Guvern şi Banca Naţională pentru că sunt cele două entităţi care trebuie să pregătească economia românească pentru aderarea la euro. Eu zic că nu este cazul să stabilim termene”, a spus Corina Creţu.

Potrivit acesteia, „este important ca economia românească să fie suficient de matură astfel încât să suporte cu bine cetăţenii această tranziţie, care ar însemna un pas enorm înainte, dacă România va fi pregătită”.

„Eu nu aş avansa termene, sigur că cu cât mai bine pentru România să adere cât mai repede şi la Spaţiul Schengen şi la zona euro, dar în ceea ce priveşte economia românească, în primul rând trebuie să ne gândim la cetăţenii României dacă sunt pregătiţi”, a mai spus comisarul european.

Citește și: