Ilinca Nazarie
3607 vizualizări 11 ian 2020
Colegii asistentei ucise de soţ la spital, devastaţi de ceea ce s-a întâmplat în cabinet
 
Colegii asistentei ucise de soţ la Spitalul din Piatra Neamţ sunt devastaţi, iar colegele ei fac apel la schimbarea legislaţiei: „Suntem martorii unei tragedii care ar fi putut fi evitată dacă legislaţia ar proteja mai mult victimele violenţelor conjugale”, spune cea care a găsit-o pe Anca decedată.
Eugenia Antohe era de serviciu vineri, când Anca Patrice a fost ucisă de soţ, în cabinetul asistentei şefe. Ea era cea care trebuia să preia funcţia, după ce Anca fusese numită în postul de director de îngrijiri al Spitalului. Eugenia spune că tragedia putea fi evitată dacă legislaţia ar proteja mai mult victimele violenţelor domestice.
 
„Am fost de serviciu. Suntem martorii unei tragedii care ar fi putut fi evitată dacă legislaţia în vigoare ar proteja mai mult victimele violenţelor conjugale. A cerut ajutor, din câte am înţeles, dar nu a fost suficient. Un mesaj pentru femeile victime ale abuzurilor: Cereţi ajutor, cereţi ajutor colegilor, prietenilor, vecinilor, iar cei care află să ofere acest ajutor”, spune femeia, cu ochii în lacrimi.
 
Ea a fost cea care a găsit-o pe femeia ucisă şi îi este foarte greu să vorbească despre tragedia la care a fost martor.
 
„Am deschis o uşă, unde am găsit-o pe colega noastră agresată. Era grav. Nu s-a putut face nimic”, afirmă Eugenia Antohe.
 
Asistenta povesteşte despre bucuria pe care o simţea Anca Patriche, deoarece fusese numită în postul de director de îngrijiri.
 
„Era proaspăt numită pe postul de director de îngrijiri, era mulţumită că a câştigat acest concurs prin muncă. Îl merita. O persoană minunată din toate punctele de vedere şi toţi colegii sunt în asentimentul meu”, mai spune colega asistentei ucise.
 
Medicul chirurg la Spitalul Judeţean Neamţ şi preşedintele Colegiului Medicilor Neamţ, Iosif Koszeghi, spune, despre Anca Patriche, că toţi cei care au cunoscut-o pe femeie sunt extrem de trişti de cele întâmplate.
 
„Trăim cu mare tristeţe acest eveniment neplăcut care nici nu ştiu dacă s-a mai întâmplat cum s-a întâmplat la spitalul nostru (...) A fost o colegă deosebită, o profesionistă de excepţie. Toată lumea era bucuroasă de succesul ei recent, în faptul că a luat examenul de director de îngrijiri la cea mai mare unitate medicală din judeţ. A fost găsită în biroul ei încuiată. Asistenta şefă, care urma să preia funcţia de asistentă şefă de chirurgie, avea cheia, pentru că trebuia să îşi predea inventarul. A găsit-o într-o baltă de sânge şi lângă ea pe soţul ei care este pare-se autorul acestei fapte îngrozitoare. Toţi au rămas sideraţi de de această întâmplare”, spune medicul.
 
La rândul său, Victor Adrian Marchidan, consilier juridic, spune că personalul a fost alertat de zgomotele din cabinet.
 
„Colegii au reuşit să deblocheze uşa, au văzut-o pe colega noastră într-o baltă de sânge şi a fost chemat un echipaj de la UPU. A venit de urgenţă, au încercat să îi salveze viaţa dar din păcate nu au reuşit. Odată cu echipajul de la UPU de la parter a venit şi o echipă de la pază care l-a reţinut până la sosirea echipajelor de poliţie pe bărbatul suspect”, spune Marchidan.
 
Despre Anca Patriche spune că era o persoană extrem de iubită de colegi.
 
„Era şefa secţiei de chirurgie generală, era apreciată de colegii din subordine dar şi de medicii chirurgi. De curând promovase concursul de director de îngrijiri medicale. Cu data de 10, respectiv data de ieri (vineri n.r.), ar fi trebuit să îşi preia funcţia şi atribuţiile de director de îngrijiri. Era o mare promovare pentru ea, din funcţia de asistentă în cea de director de îngrijiri”, mai spune consilierul juridic.
 
Anca Patriche avea 49 de ani şi lucra la Spitalul de Urgenţă Piatra Neamţ de aproape 30 de ani.
 
Femeia avea, împreună cu soţul care a ucis-o, un fiu, student la Bucureşti.
 

 

În urma incidentului, spitalul lucrează deja la suplimentarea măsurilor de siguranţă. Cabinetul în care lucra femeia a fost sigilat de anchetatori, iar pe hol au fost puse, de către angajaţii Spitalului, flori şi mesaje de condoleanţe pentru colega lor.

Ştire iniţială

Procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ a declarat, sâmbătă, că a intrat în posesia fişei de constatări preliminare în urma necropsiei femeii de 50 de ani, ucise de soţ la spital. Legiştii spun că asistenta şefă a murit din cauza hemoragiei masive.

„Am intrat în posesia fişei de constatări preliminare în urma efectuării necropsiei la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Neamţ şi, aşa cum am bănuit încă de la cercetarea la faţa locului, cauza medicală a morţii a fost un traumatism cervical, cu interesarea venei jugulare şi a arterei carotide, cu hemoragie externă masivă. Leziunile au putut fi produse bineînţeles cu un cuţit, pentru că am descoperit obiectul la faţa locului”, a spus Stelian Olteanu.

Întrebat dacă agresorul, soţul femeii, era băut în momentul comiterii faptei, procurorul a răspuns negativ.

„Nu mi s-a părut a fi sub influenţa băuturilor alcoolice. Era foarte liniştit, era după o convieţuire de 27 de ani, spune că şi-a iubit soţia şi nu a vrut nimic altceva decât să o felicite că a luat concursul de director de îngrijiri. Dar ce să zic? O felicitare cu un cuţit cu lamă de 20 şi ceva de centimetri”, a spus procurorul.

Agresorul a vorbit foarte puţin cu anchetatorii, iar cele declarate nu pot fi folosite ca declaraţie de inculpat, el fiind extrem de afectat de cele întâmplate, însă le-a spus oamenilor legii că primise citaţia de divorţ şi conştientizează gravitatea faptei comise.

„Ştie foarte clar că este un proces de divorţ, primise citaţia acasă şi ar fi dorit să se împace cu soţia lui, însă rezultatul este cel pe care îl ştim cu toţii. Au locuit împreună până anul trecut către toamnă, când victima a intentat proces de divorţ. Ştiind că urmează să primească citaţia de divorţ şi-a închiriat o locuinţă în oraş şi a plecat de acasă. Martorii pe care i-am audiat au confirmat agresiunile. Se pare că a existat şi un fel de protecţie de la doi elevi de la Şcoala Postliceală pe care îi cunoştea, în sensul că atunci când pleca sau se ducea la serviciu, când se ducea la cumpărături sau îşi vizita mama, cei doi elevi mergeau cu ea cu maşina”, a mai spus procurorul.

Până la ora transmiterii acestei ştiri nu există date privind existenţa unui ordin de protecţie cerut de femeie de la oamenii legii.

Anca Patriche, asistent şef al Secţiei de Chirurgie, câştigase, prin concurs, funcţia de director de îngrijiri al Spitalului de Urgenţă Piatra Neamţ. Cu puţin timp înainte de a fi ucisă de soţul cu care era în proces de divorţ, fusese instalată în funcţie, dar nu apucase să îşi ia în primire biroul, au declarat, pentru Mediafax, surse din cadrul unităţii medicale. Acesta este motivul pentru care a fost găsită de soţ în vechiul birou.

Sursă VIDEO: Mediafax.ro

 

Citește și: