Florin Jinga
873 vizualizări 9 aug 2018

Tinerii care împlinesc anul acesta vârsta de 18 ani vor fi eligibili pentru permisele de călătorie valabile 30 de zile cu ajutorul cărora pot călători în patru ţări europene fără niciun cost.

Proiectul acoperă doar costurile de călătorie, iar tinerii vor trebui să-şi plătească cazarea, mâncarea şi celelalte cheltuieli.

Prima rundă de înscrieri, din iunie 2018, s-a terminat. Entuziasmul tinerilor a fost debordant. Nu mai puţin de 100.480 de tineri au încercat să obţină permise de călătorie DiscoverEU. Au reuşit cei 15.000 care au răspuns la chestionar şi s-au apropiat cel mai mult de răspunsul corect la întrebarea de departajare.

Iniţiativa a fost aprobată în luna martie, când forul executiv al structurii europene a aprobat un buget de 12 milioane de euro pentru acest proiect.

Programul DiscoverEU încearcă să se opună sentimentului de populism şi să promoveze Europa prin garantarea unui acces mai uşor la schimburile culturale.

Liderul partidului Partidului Popular European Manfred Weber este iniţiatorul acestei idei şi cel care a introdus proiectul în Parlamentul European.

Deoarece bugetul alocat acoperă doar 15.000 de premise de călătorie, tinerii europeni trebuie să se înregistreze pe o aplicaţie de pe site-ul UE pentru a-şi câştiga permisul de călătorie.

”Este important să oferim tuturor tinerilor oportunitatea de a-şi lărgi orizonturile prin cunoaşterea culturii altor state”, a transmis Tibor Navracsics, comisar european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport. ”Educaţia nu este doar despre ce învăţăm în sălile de clasă, ci şi despre ce descoperim legat de cultură şi tradiţie.”

Toţi tinerii din statele europene, născuţi în anul 2000, vor fi eligibili anul acesta să primească permisul, inclusiv cei din Letonia, Estonia, Lituania, Malta şi Cipru - state membre care nu fac parte din reţeaua proiectului Interrail. Tinerii de 18 ani trebuie să aplice pentru permis pe site-ul Comisiei Europene, iar în urma unei selecţii ”obiective şi imparţiale”, o parte vor fi aleşi pentru a beneficia de aceste permise de călătorie, potrivit proiectului. 

Foto: #DiscoverEU 2018/ Facebook

 

Citește și: