Mihaela Gidei
530 vizualizări 4 feb 2019

Parchetul General a declarat luni că, în dosarul penal privind violenţele din 10 şi 11 august 2018 în Piaţa Victoriei din Bucureşti, aflat pe rolul Secţiei parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), „au fost audiaţi, până în prezent, aproximativ 1.180 de martori, 560 persoane vătămate/părţi civile, unele dintre acestea depunând înscrisuri şi acte medicale cu privire la vătămările suferite”.

Procurorii au precizar că expertiza fizico-chimică a gazului folosit de forţele de ordine este încă în curs de efectuare.

„De asemenea, au fost administrate, în parte, probatoriile solicitate de acestea, au fost vizionate mediile de stocare care conţin imagini înregistrate în timpul evenimentelor, atât unele depuse la dosar de persoanele vătămate, cât şi cele transmise de către instituţiile de ordine publică sau de alte persoane juridice. Totodată, menţionăm că este în curs de efectuare expertiza fizico-chimică asupra substanţelor cu efect iritant lacrimogen folosite de forţele de ordine în cursul intervenţiei”, au transmis procurorii militari.

Dosarul protestul din 10 august 2018

Aceştia au declarat şi că o parte din documentele clasificate cu privire la intervenţia forţelor de ordine au fost declasificate şi au ajuns în posesia organelor de cercetare.

„Procurorii militari au efectuat demersuri pentru desecretizarea documentelor întocmite de structurile care au avut atribuţii şi au acţionat în data de 10 august 2018, o parte dintre aceste documente fiind declasificate şi înaintate organelor de urmărire penală pentru a fi avute în vedere la soluţionarea cauzei”, reiese din comunicatul Parchetului General.

Viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu a declarat după ce a fost audiat luni la Parchetul General, că declaraţia sa potrivit căreia a minţit procurorii în cazul anchetei privind protestul din 10 august 2018 a fost o metaforă sau poate fi considerată "un vector de atragere a atenţiei".

Procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului din 10 august. În cauză, au fost puşi sub acuzare mai mulţi şefi din Jandarmerie, dar şi un secretat de stat în MAI.

În luna septembrie 2018, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti anunţau efectuarea cercetărilor, după violenţele din timpul protestului desfăşurat în 10 august în Piaţa Victoriei din Capitală, într-o cauză penală formată din 78 de sesizări depuse de jandarmi. Cercetările vizau acte de „violenţă fizică şi morală” împotriva a 169 de jandarmi care au acţionat în noaptea de 10 - 11 august, în Piaţa Victoriei.

Peste 450 de persoane au avut de suferit în urma violenţelor înregistrate la protestul din 10 august, unele având nevoie de mai multe zile de îngrijire medicală.

Ulterior, procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului din 10 august. În cauză, au fost puşi sub acuzare mai mulţi şefi din Jandarmerie, dar şi un secretat de stat în MAI.

Foto: Hepta

Citește și: