111 vizualizări 10 sep 2019

Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, ministrul interimar al Educaţiei Naţionale, Valer-Daniel Breaz, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu şi directorul general al Agenţiei de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare, Gheorghe Dinu, au semnat marţi contractele de finanţare pentru proiectele „Sistem informatic de management al şcolarităţii - SIMS” şi „Platformă digitală cu resurse educaţionale deschise - Biblioteca şcolară virtuală”.

„Faptul că astăzi (marţi - n.r.) s-au semnat contractele de finanţare pentru aceste două proiecte demonstrează că actualul Guvern atrage fonduri europene. Valoarea contractelor este de aproximativ 100 de milioane de euro - bani europeni”, a declarat ministrul Daniel Breaz, potrivit unui comunicat de presă.

Sistemul Informatic de Management al Şcolarităţii - SIMS (valoare de 225 milioane de lei, dintre care aproximativ 191 milioane lei sunt fonduri nerambursabile) vizează realizarea în mediul online a managementului şcolarităţii pe baza fluxurilor definite în cadrul proiectului eGOV (înscrierea online la liceu, implementarea Catalogului electronic la nivel naţional etc.), precum şi evaluarea online a lucrărilor scrise la examenele naţionale.

Platforma Naţională de Educaţie - PNE (valoare: 250 milioane lei, dintre care aproximativ 210 milioane lei sunt fonduri nerambursabile) presupune dezvoltarea Bibliotecii naţionale virtuale şi a Platformei de resurse educaţionale deschise ­RED, informează Ministerul Educaţiei.

Cele două proiecte formează o platformă de resurse şi de gestionare a sistemului de învăţământ, de predare, învăţare şi evaluare, realizată în cadrul Wi-Fi Campus: Platforma naţională de internet wireless în 4.500 de şcoli din România (valoare: aprox. 165 milioane de lei, fără TVA).

Potrivit aceleiaşi surse, implementarea celor două proiecte va permite, între altele:

- gestionarea în mediul online a notelor şi absenţelor, cu eliminarea suportului fizic al acestora şi posibilitatea de consultare online de către părinţi etc. (SIMS)

- integrarea cu sisteme de tip Catalog Electronic (SIMS)

- platformă de comunicare şi schimb de documente între utilizatorii sistemului - profesori, elevi, părinţi (SIMS)

- sistem de analiză avansată a datelor pentru realizarea de studii avansate pe baza informaţiilor colectate din sistemul de învăţământ şi alte surse externe (SIMS)

- platformă pe care profesorii pot lansa propriile lor lecţii personalizate în raport cu elevii din clasele la care predau (PNE)

- platformă de comunicare şi schimb de documente între utilizatorii sistemului: profesori, elevi, părinţi (PNE)

- platformă cu lecţii digitalizate pentru creşterea atractivităţii predării (PNE).

 

Citește și: