Departamentul Politic
983 vizualizări 17 ian 2020

Principalele idei din emisiune:

Ora 18.37 Valentin Stan, despre ieşirea britanicilor din UE: Brexitul îi va lovi năprasnic mai ales pe românii din Marea Britanie. Englezii vor suferi economic în toate felurile după ce vor ieşi. Tot ce vor putea guvernanţii să ofere vor fi nişte hoarde de oameni care pleacă din ţară.

 

Ora 18.08 Analistul politic, despre miliardele date de România pe arme: Hai să vedem ce bănişori dă ţara noastră pe arme. Rachetele alea luate de la americani, pe care dăm noi miliarde, miliardele astea nu se duc în inflaţia aia de care vorbeşte domnul Isărescu? Nu ne duc miliardele cumva spre dezastrul ăla de care dorim noi să ne ferim dacă nu mai mărim pensiile alea cu 40%?  Iohannis va zice că noi trebuie să ne apărăm, că apărarea e cea mai importantă treabă. Că trebuie să îi apărăm pe pensionarii ăştia amărâţi, pe bolnavii de cancer. Zice că ne apără americanii şi că de aceea trebuie să cumpărăm noi de la ei.       

Ora 17.56 Valentin Stan, despre cine conduce „sistemul”: Nu există niciun stat paralel. Există statul România. Nu ar trebui să ne preocupe cine controlează statul. Uită-te la cei care îşi asumă vesta, nu căuta diagonala pe sub cămaşă. Nu e nimic de făcut. Nu puteam evita asta într-un stat care a avut un simulacru de revoluţie.  

Ora 17.48 Valentin Stan, despre PSD: Pesedeii ce mai fac oare? Se reformează? Nu au cum, deoarece sunt plini de securişti. Îl au în frunte pe Ciolacu. 

Ora 17.31 Valentin Stan, despre cât de constituţională e modificarea legislaţiei electorale: Curtea Constituţională zice, într-o decizie din 2012, referindu-se la alegerile locale, că dacă le faci în anul alegerilor (când trebuie organizate) şi le şi schimbi tot atunci (schimbi legislaţia), atunci se încalcă principiul securităţii juridice. Deci treaba asta e neconstituţională. 

Ora 17.21 Analistul politic, despre premier: Orban e „pa”, după ce Iohannis a promulgat legea privind mărirea alocaţiilor. Preşedintele l-a pus pe premier în situaţia de a cârti împotriva unei măsuri foarte apreciate. Iohannis vrea să scape repede de Orban. 

Ora 17.19 Valentin Stan, despre alegerile anticipate: De ce am avea nevoie de alegeri anticipate? Ai putea merge pe ideea că poporul este dispus să susţină o viziune liberală. În esenţă, însă, apare următoarea situaţie: dacă stai până la alegerile din toamnă, în septembrie trebuie să măreşti nişte pensii şi salarii. Dacă mai şi anunţi deficite de nu ştiu cât la sută, din momentul acela ai de gestionat, nu o criză politică, ci o criză de imagine, care te împinge într-o fundătură din care nu mai ai cum să dai banii ăia. Atunci ai nevoie de anticipate. Că să nu ajungi la termen cu nişte măriri de salarii şi de pensii pe care nu ţi le poţi permite. Asta ar fi singura raţiune tehnică. 

Ora 17.11 Analistul politic, despre premier: Orban e „pa!”, după ce Iohannis a promulgat legea privind mărirea alocaţiilor. Preşedintele l-a pus pe premier în situaţia de a cârti împotriva unei măsuri foarte apreciate. 

Ora 17.11 Valentin Stan, despre situaţia de după căderea regimului comunist: Singurul lucru cu care ne-am căpătuit şi noi după '90 este că poţi „să spui”. Pentru unii e, însă, mai profitabil să tacă. 

Ora 17.09 Valentin Stan: Noi suntem nişte bieţi membri ai unei culturi minore şi ne comportăm ca atare. 

Ora 17.05 Valentin Stan: Am trăit jumătate din viaţă în comunism şi jumătate nu ştiu în ce... Stau câteodată şi mă întreb când lucrez cu tineri - nişte oameni excepţionali - şi tind să cred că e mai bine pentru ei că nu au trăit niciodată în comunism. 

 

Ştire iniţială

Un interviu cu analistul politic Valentin Stan, omul cu laptopul, care face previziuni pentru anul care abia a început.

Vor avea loc alegeri anticipate?

Este posibilă o criză politică controlată pentru ca Orban şi
Iohannis să-şi atingă scopul?

Vor fi aleşi primarii în două tururi?

Ce înseamnă criza din Orientul Mijlociu pentru România?

Vor fi românii afectaţi de BREXIT?

Sunt doar câteva întrebări la care va răspunde Valentin Stan, începând cu ora 17.00, la "Marius Tucă Show", LIVE pe mediafax.ro.

Citește și: