Vasile Magradean
691 vizualizări 10 dec 2019

Întrebat, marţi, de jurnalişti, la şedinţa Consiliului Local Cluj-Napoca, dacă se simte o modificare a relaţiei dintre Primăria Cluj-Napoca şi Ministerul Transporturilor după schimbarea de Guvern, în ceea ce priveşte centura metropolitană, Emil Boc a precizat că în perioada anterioară nu a simţit blocaje majore, ci doar întârzieri.

„Noul Guvern a demonstrat un mai mare dinamism în sensul că protocolul actualizat a fost mult mai repede pregătit, mult mai repede transmis, mult mai concret, iar lucrurile par să meargă mai accelarat decât în perioada anterioară. Nici în perioada anterioară nu au fost blocate lucrurile, nu am simţit blocaje majore, ci mai mult încetinite, au fost întârzieri, acum s-a plecat pe un drum mai accelerat şi sper să se continue până la capăt, indiferent de miniştri sau de guverne. Termenul de 31 decembrie 2023 este ultimul în care putem utiliza banii europeni pentru acest proiect, dacă cei de la Ministerul Transporturilor se vor mobiliza şi, după ce va fi pregătită documentaţia pentru autorizaţia de construire se va organiza în timp licitaţia de executare a lucrărilor, şanse există să fie gata lucrarea”, a spus Boc.

Edilul a explicat că în şedinţa Consiliului Local Cluj-Napoca de marţi s-a aprobat reactualizarea protocolului de colaborare între CNAIR şi unităţile administrativ-teritoriale de pe traseul centurii metropolitane.

„A fost nevoie de acest document pentru că avem acum gata varianta de traseu şi se stabilesc obligaţiile legale, printre care cea prin care Primăria Cluj-Napoca este mandatată să obţină toate avizele necesare pentru autorizaţia de construire, iar CNAIR va obţine această autorizaţie. Prognoza iniţială nu se modifică, până în 31 decembrie 2023, ultima zi când se pot cheltui banii europeni, trebuie să fie gata centura metropolitană. Totul va depinde de Guvernul României, de Ministerul Transporturilor şi de CNAIR, acestea fiind instituţiile titulare de contract în raport cu UE”, a afirmat Emil Boc.

Potrivit acestuia, Primăria Cluj-Napoca a preluat, în locul Guvernului, atribuţia de a obţine avizele necesare obţinerii autorizaţiei de construire, realizarea licitaţiei pentru executarea lucrărilor fiind în sarcina Ministerului Transporturilor.

„În luna decembrie, cel târziu în ianuarie, protocolul actualizat trebuie aprobat şi de celelalte administraţii locale de pe traseul centurii metropolitane”, a subliniat primarul municipiului Cluj-Napoca.

Centura metropolitană va avea o lungime totală de 38,8 kilometri şi patru benzi de circulaţie, costurile totale ale investiţiei fiind estimate la 150 de milioane de euro, finanţate din fonduri europene.

Traseul porneşte din comuna Gilău, va ocoli municipiul Cluj-Napoca prin zona cartierelor Grigorescu - Mănăştur – Bună Ziua şi se va intersecta cu Centura Bulevardul Muncii - Apahida, care ocoleşte municipiul prin partea de nord-est.

Citește și: