Ionel Dancu
840 vizualizări 22 aug 2018

„M-aţi întrebat ce citesc. Citesc în avion materiale din România. Am luat un material care spune că dacă SRI condus de Maior şi Coldea nu l-ar fi implicat pe Ghiţă în toate întâlnirile de taină cu personaje din SUA, în toate întâlnirile în care erau implicaţi procurori, judecători, cred că azi nu ar fi existat posibilitatea ca serviciile secrete sârbeşti să poată să extragă de la Ghiţă tot ceea ce era necesar de extras. Ăsta e unul din punctele pentru care a primit uşor statutul pe care l-a primit. Mai bun a fost să spună cum se gândeşte în SRI şi cum se pun în practică o serie de lucruri", a declarat Marian Vanghelie la DCNews Live.

El a mai spus că fostul deputat avea de ales doar între ”a sta aici cuminte sau să plece”.

„Odată ce implici un om în acest tip de informaţii şi pe zona financiară, de ce naibii îi mai faci dosarele alea? Ce variantă avea Ghiţă? Să stea aici cuminte la puşcărie sau să plece. O serie de lucruri pe care n-ar fi trebuit să le ştie serviciile sârbeşti, azi le ştiu. Structurile noastre naţionale ştiu şi asta", a adăugat Vanghelie.

Tudorel Toader a spus, la sfârşitul lunii iulie, că nu a primit documente privind refuzul de extrădare a lui Sebastian Ghiţă, însă le aşteaptă pentru a vedea motivele pentru care a fost luată această decizie, subliniind că judecătorii din Serbia au avut în vedere aspecte ce vizează procedura, nu fondul cauzei.

„Până vineri, la sfârşitul programului nu venise nimic. Voi vedea astăzi. Sigur o să aflam şi imediat ce vom vedea motivele vi le comunicam. Doar o precizare - faptul că statutul pe care l-a primit are caracter provizoriu. În al doilea rând, şi eu sunt curios să vedem motivele, să vedem cine l-a trimis în judecată, să vedem probele care au fost administrate. Probabil judecătorii sigur au luat în considerare chestiuni de procedură şi nu de fond şi sigur le examinăm. Apropo de cine l-a trimis în judecată au fost cei de la DNA Ploieşti”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Precizările vin după ce Înalta Curte de Justiţie din Belgrad a respins cererea autorităţilor române privind extrădarea fostului deputat Sebastian Ghiţă şi a stabilit că este eligibil pentru obţinerea azilului, decizia finală urmând să fie luată de Ministerul sârb de Interne.

Prin această decizie, Înalta Curte de Justiţie din Belgrad a admis că, în luna iunie, prin decizia Direcţiei pentru Azil a Ministerului sârb de Interne, Sebastian Ghiţă a devenit eligibil pentru azil în Serbia, "din cauza acţiunilor de persecutare la care a fost supus în ţara de origine ca reacţie la exprimarea opiniilor politice", informează agenţia Tanjug, citată de publicaţia Kurir.

Citește și: