Nicolae Oprea
270 vizualizări 14 nov 2019

„În ceea ce-i priveşte pe cetăţeni, nu au nicun motiv de îngrijoare, livrarea se va asigura la paramentri normali. Azi (joi, n.r.) dezbatem delegarea serviciului către Termoenergetica. În ceea ce-i priveşte pe salariaţi, vor fi angajaţi la Termoenergetica. Nu vor fi şomeri. Nu va înceta livrarea agentului termic”, a anunţat primarul general, Gabriela Firea, la începutul şedinţei CGMB de joi.

Edilul Capitalei le-a transmis şi reprezentanţilor companiilor private care au contract cu RADET că nu au motive de îngrijorare în privinţa relaţiilor comerciale cu noua companie.

„În ceea ce priveşte discuţia că renunţăm să achiziţionăm agent de la ELCEN, resping această informaţie. (...) Din cele 6 CET-uri, 4 au dispărut. Nu noi am construit mall-uri pe CET-uri. Pe lângă producţia pe care o luăm de la ELCEN, este firesc să luăm energie şi din alte surse. (...) În ceea ce priveşte rectificarea, este vorba de o distribuţie a bugetului dintr-o parte în cealaltă”, a mai declarat Gabriela Firea.

Pe de altă parte, consilierii USR o contrazic pe Gabriela Firea şi spun că livrarea agentului termic şi a apei calde este incertă în prezent.

„Doamna primar general nu a înţeles nici acum gravitatea situaţiei termoficării din Bucureşti. Falimentul RADET a fost declarat şi confirmat, dar doamna Firea nu a pregătit în niciun fel această trecere a Regiei. În patru ani de mandat, nu s-au făcut suficiente investiţii, nu s-a înfiinţat legal o entitate care să preia serviciul de termoficare, iar acum suntem într-un moment în care nu ştim dacă putem trece iarna şi dacă bucureştenii vor avea apă caldă şi căldură. Conductele RADET s-au deteriorat major în ultimii ani, iar în aceste condiţii doamna Firea se laudă că a înlocuit 180 de kilometri de reţea din cei aproape 4.000”, a declarat, joi, Marian Bumbar, la şedinţa CGMB.

Acesta a mai precizat că în 2019 sunt 2.000 de tone pe oră apă de adaos.

La rândul său, Ciprian Ciucu (PNL) susţine că proiectele privind delegarea serviciului de termoficare către RADET s-au trimis către consilieri miercuri seară, astfel că documentele nu au putut fi studiate de către consilieri.

„Cu câteva ore înaintea şedinţei am primit mai multe documente care ar trebui să stea la baza delegării serviciului de termoficare către Termoenergetica, una dintre companiile municipale înfiinţate de Gabriela Firea. De ce? Pentru că a intrat RADET în faliment. Sunt sute de pagini acolo şi nu poate să îmi spună nimeni dintre colegii mei din Consiliul General că ştie cu adevărat ce scrie acolo. Noi ştim despre ce votăm, dar nu ştim ce votăm. Falimentul RADET, care este anunţat de ani de zile, pentru că a fost în insolvenţă, introdus chiar de către Gabriela Firea, a luat-o prin surprindere. Acest faliment este în principal vina lui Sorin Oprescu, dar şi a Gabrielei Firea, deopotrivă”, a declarat, joi, Ciprian Ciucu.

 

Aurelian Bădulescu, în scandalul RADET: Am depus sesizare la CSM împotriva ministrul Economiei

Viceprimarul Aurelian Bădulescu a declarat, joi, la şedinţa CGMB, că a depus o sesizare la CSM cu privire la declaraţiile ministrului Economiei, Virgil Popescu, care a precizat, înainte de declararea falimentului RADET că această sentinţă este posibilă din partea instanţei.

„Am sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu încălcarea articolului 395 şi 396 din Codul de procedură civilă şi am cerut tragerea la răspundere a ministrul Economiei, pentru următoarele motive: după încheierea dezbaterilor, completul de judecată deliberează în secret asupra hotărârii ce urmează să se pronunţe. Atitudinea şi modul în care a declarat ministrul o sentinţă pe care o cunoştea va trebui să fie cercetată. (...) Aşa scrie în codul de procedură civilă. Clar, şi pentru toată lumea: «În secret»”, a declarat, joi, Aurelian Bădulescu.

Reacţia lui Bădulescu, precum şi sesizarea la CSM, vin după ce ministrul Economiei a declarat, cu câteva zile înainte de pronunarea instanţei, că „s-ar putea ca luni să fie declarat falimentul RADET”.

„Mâine vom avea o întâlnire pe această temă şi eu vrea ca Primăria să fie foarte conştientă că s-ar putea ca luni să fie declarat falimentul RADET. Elcen este pregătită să livreze energie termică, însă trebuie ca Primăria să fie pregătită, să găsim soluţia cine să cumpere acel agent termic”, a declarat Virgil Popescu, săptămâna trecută.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis luni, definitiv, falimentul RADET, fiind menţinută, astfel, decizia din primă instanţă a Tribunalului Bucureşti.

 

Citește și: