488 vizualizări 4 feb 2020

Potrivbit medicilor, femeia a ajuns la spital la ora 7.30, cu simptome respiratorii de aproximativ trei zile, „pe fondul unei patologii cardiace”.

Primul consult a fost la 8.07, făcut de către medicul urgentist, iar femeia era stabilă hemodinamic. Medicii spun că i s-au făcut mai multe analize de sânge, s-a cerut o radiografie pulmonară şi a primit tratament cu ser fiziologic.

La ora 10.00, după un alt consult, medicii au cerut un al doilea set de analize, iar la ora 11.10 s-a făcut consultul cardiologic la solicitarea medicului internist, femeia fiind în tot acest timp stabilă hemodinamic.

„Se solicită încă un set de analize ţintite pe funcţia cardiacă, analize care au fost solicitate în dinamică, la ora 11.00 şi la ora 15.00. Se solicită şi CT torace, pacienta având creatinină mare (...). Nu s-a putut face angioCT la momentul respectiv, s-a continuat cu tratamentul antihipertensiv. La ora 12.06 este solicitarea de CT în calculator, CT-ul s-a făcut la ora 19.30. Există o pauză între ora 12.00 şi ora 19.00 care este explicată prin faptul că au fost opt solicitări de cod roşu pentru CT, 11 solicitări de cod galben şi 4 de cod verde”, a spus, marţi, într-o conferinţă de presă, Cătălin Grasa, managerul SCJU.

Rezultatul la examenul de computer tomograf a venit la ora 20.30, iar femeia continua să fie stabilă.

„În urma rezultatului CT se evidenţiază hidropneumotorax revărsat pericardic, se solicită şi consult chirurgical, iar în jurul orei 21.50 se înrăutăţeşte starea generală a pacientei, devine instabilă hemodinamic şi se produce stopul cardiorespirator şi în ciuda manevrelor de resuscitare acestea nu mai au din păcate niciun rezultat. Ne vom clarifica în momentul în care va fi necropsia gata pentru că ce este curios pe tot decursul cât a stat în UPU a fost pe cod verde. Codul verde însemnând că este conştientă, colaborantă, hemodinamic şi respirator echilibrată. Deci nu a fost pe cod roşu sau cod galben. Şi dintr-o dată seara se deteriorează astfel încât necesită a merge pe codul roşu şi acolo să fie fără răspuns la manevrele de resuscitare. S-a întâmplat ceva ,a fost o decompensare ireversibilă şi aşteptăm să vedem şi noi cauza”, afirmă medicii.

Fiul femeii a depus o plângere penală la poliţie în care îi acuză pe medici că nu s-au îngrijit de starea mamei sale, aceasta fiind lăsată să aştepte pe un scaun, în holul instituţiei. Femeia a ajuns la spital în 1 februarie, în jurul orei 7 dimineaţa, acuzând dureri în piept şi abdomen. Potrivit plângerii, abia după 12 ore, femeia a fost luată şi i s-a făcut o electrocardiogramă (EKG), iar după alte patru ore a fost mutată pe un pat. După o oră de când a fost pusă în pat, bătrâna a murit în braţele fiului său.

Foto: Pixabay

 

Citește și: