Alexandra Mortu
193 vizualizări 12 ian 2020

Stratul gros de zăpadă s-a format pe toată suprafaţa lacului - 40.000 de metri pătraţi. Fenomenul i-a surprins pe turiştii aflaţi în zonă ţinând cont că Lacul Ursu este unul cu apă sărată.

„Suntem miraţi pentru că are concentraţie foarte mare de sare”, a declarat un turisit potrivit ştirileprotv.ro.

„Este foarte frumos, încântător. Am ieşit cu familia, foarte frumos. Sunt în România pentru prima dată. Pentru mine este impresionant că a îngheţat”, a declarat un altul.

Lacul prezintă o salinitate destul de mare, ajungând şi la 300 de grame pe litru, însă, la suprafaţă există un strat de  apă este dulce, cele două straturi fiind separate.

Lacul Urcul este helioterm, din această cauză, pe timpul iernii, la temperaturi scăzute, se formează un strat de gheaţă în cel de apă dulce, de la suprafaţă.

Se pare că stratul dulce de la suprafaţă poate ajunge să formează un strat de gheaţă de până la 5-6 centimentri, potrivit lui Csiki Istvan, de la Centrul de Informare Turistică Sovata.

Lacul Ursu deţine trei recorduri mondiale care îl fac cunoscut turiştilor din întreaga lume: 

- unic in Europa şi cel mai mare lac helioterm din lume, cu o suprafaţă de mai mult de 4 hectare şi o adâncime de aproape 19 metri;

– deşi este un lac cu apa foarte sărată, în jurul sau creşte vegetaţie, fapt unic, datorită solului vulcanic;

– istoricii spun că este singurul lac din lume a cărui dată (inclusiv ora) de naştere este cunoscută cu exactitate: 27 mai 1875, ora 11.

Sursă FOTO: captură YouTube / caracter ilustrativ

 

Citește și: