Ionel Dancu
812 vizualizări 16 aug 2018

„Deşi înţeleg situaţia dificilă a crescătorilor de porcine din zonele afectate direct de boală, este imperios ca, întâi de toate, România să ia toate măsurile necesare pentru a ţine epidemia sub control, cu precădere prin folosirea instrumentelor disponibile prin legislaţia privind sănătatea animalelor, în special în Directiva Consiliului 2002/60/EC. În plus, răspunsul României la situaţia epidemiologică în legătură cu Pesta Porcină Africană ar trebui să fie aliniat principiilor Strategiei UE pentru Pesta Porcină Africană. Măsurile implementate de România pentru monitorizarea şi eradicarea Pestei Porcine Africane sunt deja susţinute financiar de UE încă din 2015, printr-un program veterinar multianual completat de finanţarea de urgenţă, în baza dispoziţiilor Regulamentului 652/2014”, a scris comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, într-o scrisoare transmisă pe 14 august europarlamentarului român Laurenţiu Rebega.

Phil Hogan a adăugat, potrivit sursei citate, că România are posibilitatea de a apela, mai întâi, la propriile ajutoare de stat.

„În timp ce este de o importanţă deosebită ca cerinţele de monitorizare şi biosecuritate să fie respectate şi răspândirea bolii limitată, autorităţile române trebuie, de asemenea, să reflecteze la posibilităţile de finanţare din cadrul programului pentru dezvoltare rurală pentru a realiza măsuri sustenabile, de lungă durată pentru îmbunătăţirea biosecurităţii în exploataţiile de porcine din România. În acelaşi timp, doresc să amintesc posibilitatea pe care autorităţile ţării dumneavoastră o au de a explora cadrul ajutoarelor de stat axate pe prevenirea, controlarea şi eradicarea Pestei Porcine Africane”, se mai arată în scrisoarea oficialului european.

Potrivit lui Hogan, regulamentele europene oferă posibilitatea unor măsuri „de natură excepţională şi temporară”, iar schema de ajutor de criză pentru fermierii români reprezintă o „măsură de ultim resort" care nu se poate activa în momentul de faţă.

„Sunt complet familiarizat cu faptul că restricţiile veterinare au efecte economice asupra crescătorilor de porci din zonele în cauză. Articolul 220 al Regulamentului UE Nr. 1308/2013 care stabileşte organizarea comună a pieţelor produselor agricole, oferă posibilitatea de a adopta măsuri pentru susţinerea pieţei care sunt de natură excepţională şi temporară. Acest tip de măsură de susţinere a pieţei poate fi acordat doar pentru o perioadă scurtă de timp, pentru a completa măsuri veterinare ţintite. Aceste măsuri nu sunt, sub nicio formă, menite să ofere ajutor financiar continuu în zonele restricţionate. În ultimul rând, daţi-mi voie să vă atrag atenţia asupra pericolului legat de stimularea economică a creşterii de porcine în zone în care riscurile de Pestă Porcină Africană devin endemice. În încheiere, în scrisoarea dumneavoastră din data de 17 iulie menţionaţi că vă aşteptaţi ca fermierii români afectaţi de Pesta Porcină Africană să poată folosi rezerva de criză. Doresc să vă amintesc că această rezervă este formată din plăţi directe. Statele Membre decid asupra activării sale la nivelul Consiliului ca măsură de ultim resort, în circumstanţe specifice, când anumite măsuri de ajutare a pieţei care au legătură cu sectorul agricol nu pot fi finanţate din bugetele disponibile existente. Nu se poate aplica în cazul de faţă, aşa cum este menţionat în scrisorile trimise de dumneavoastră", a transmis comisarul Phil Hogan.

Europarlamentarul Laurenţiu Rebega a solicitat Comisiei Europene să acorde sprijin financiar fermierilor ale căror gospodării sunt afectate de pesta porcină. El a amintit că, agricultorii polonezi care s-au confruntat cu aceeaşi problemă, au primit, anul trecut, de la UE 9,3 milioane de euro.

"În calitate de europarlamentar român, dar şi de membru în comisia AGRI a Parlamentului European, am adresat atât Comisarului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, cât şi Comisarului european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, domnului Vytenis Andriukaitis, o scrisoare deschisă în care solicit Comisiei Europene acordarea unui ajutor financiar cât mai rapid. Având în vedere importanţa sectorului porcinelor din România, asistenţa tehnică şi ajutorul financiar pentru agricultorii afectaţi sunt obligatorii. (...) Am reamintit oficialilor de la Bruxelles că, anul trecut, UE a aprobat un ajutor financiar de 9,3 milioane de euro pentru agricultorii polonezi aflaţi în aceeaşi situaţie. Ţinând cont de toate aceste considerente, Comisia Europeană trebuie să ofere tratament egal pentru fermierii români!", a afirmat în urmă cu o lună, eurodeputatul din Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, Laurenţiu Rebega.

Pesta porcină africană a avut o dinamică agresivă în ultima perioadă, dar gospodăriile şi fermele afectate vor primi despăgubirile cuvenite, a declarat într-un interviu pentru MEDIAFAX Geronimo Brănescu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor - ANSVSA. În cadrul interviului, oficialul a precizat că există fonduri suficiente, mai ales după rectificarea bugetară aflată acum în dezbatere, atât pentru despăgubiri, cât şi pentru celelalte cheltuieli necesare gestionării crizei generate de pesta porcină africană.

În perioada 1 ianuarie - 10 august a acestui an, au fost confirmate în România 645 de focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porcii domestici, răspândite în 9 judeţe, arată un comunicat transmis pe 10 august de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor - ANSVSA. Potrivit ANSVSA, din totalul focarelor, 640 au fost identificate în gospodăriile populaţiei, unul într-o exploataţie de tip A şi alte 3 în exploataţii comerciale şi într-un abator aparţinând unei exploataţii comerciale. De asemenea, tot în aceeaşi perioadă, au fost confirmate 30 cazuri de PPA în mediul silvatic, la porci mistreţi.

ANSVSA precizează că pesta porcină africană „nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic”.

Citește și: