Bogdan Nicolai
42 vizualizări 3 dec 2019

Deschiderea oficială a programului de cinema din cadrul Festivalului Europalia România, "Videogramele unei naţiuni", va avea loc pe 8 decembrie, de la ora 19.30, la prestigiosul centru al artelor Bozar din Bruxelles, cu proiecţia filmului mut "Manasse" (1925), semnat de Jean Mihail, acompaniată live de Cvartetul Volekh.

Cvartetul va interpreta o coloană sonoră nouă, compusă exclusiv pentru Festivalul Europalia, care reflectă spiritul muzicii klezmer din România anilor ’20. Cvartetul Volekhîi are în componenţă pe Mihai Balabaş (vioară), Benjy Fox-Rosen (contrabas), Marian Şerban (ţambal) şi Shaun Williams (acordeon, caval). Cu un scenariu bazat pe piesa omonimă a dramaturgului român de origine evreiască Ronetti Roman, filmul are ca temă toleranţa etnică şi religioasă de la începutul secolului XX.

Din cele peste 50 de lungmetraje de ficţiune incluse în programul românesc, jumătate provin de la Arhiva Naţională de Filme. Lor li se adaugă şi o serie de documentare, printre care "Videogramele unei revoluţii" (1992), semnat de Andrei Ujică şi Harun Farocki, "Timebox" (2018), în regia Norei Agapi, şi "Asta e" (2001), semnat de Thomas Ciulei, dar şi scurtmetraje documentare din arhiva Sahia Film şi scurtmetraje de animaţie, fiind prezentate publicului peste 100 de producţii ale cinematografiei româneşti.

Festivalul Europalia este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia şi în ţări învecinate - Franţa, Olanda, Luxemburg şi Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de a 27-a ediţie a Festivalului Europalia, proiect de anvergură desfăşurat în perioada octombrie 2019 - februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturiişi Identităţii Naţionaleşi Secretariatul General al Guvernului, alături de Europalia International, organizatorul manifestării. Cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Europalia este dedicată României, ţara invitată de onoare.

Citește și: