Mircea Olteanu
556 vizualizări 13 ian 2020

Înregistrări, trimise Centrului pentru Drepturile Omului din Iran şi verificate de The Associated Press, arată un grup de protestatari fugind după ce forţele de securitate au tras cu gaze lacrimogene.

O altă înregistrare arată o femeie care este cărată pe braţe de alte persoane, iar pe pământ se poate observa o dâră de sânge. Oamenii din jur se aud spunând că femeia a fost împuşcată în picior. "Sângerează nonstop", afirmă o persoană.

Fotografii şi înregistrări video arată bălţi de sânge pe trotuare.

Hossein Rahimi, şeful Poliţiei de la Teheran, a negat că forţele de ordine ar fi deschis focul asupra protestatarilor, spunând că "poliţia a tratat cu răbdare şi toleranţă oamenii care s-au strâns" pentru a manifesta.

Însă ordinea la proteste nu a fost asigurată doar de poliţie, pe străzi fiind prezenţi şi membri ai Gardienilor Revoluţiei.

Cu ocazia protestelor din Iran, din luna noiembrie, soldate cu peste 300 de morţi, Corpul Gardienilor Revoluţiei a fost acuzat că deschis focul asupra demonstranţilor.

Mii de persoane au protestat duminică faţă de doborârea avionului, scandând sloganuri împotriva ayatollahului Ali Khameneni, liderul suprem al Iranului.

Violenţe au izbucnit în Piaţa Azadi din Teheran, iar forţele de ordine au utilizat gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene pentru dispersarea manifestanţilor, potrivit publicaţiilor The New York Times şi Independent.

Regimul de la Teheran a recunoscut sâmbătă că o unitate antiaeriană a Gardienilor Revoluţiei a doborât din greşeală avionul companiei Ukrainian Airlines, incident soldat cu moartea celor 176 de persoane aflate la bord. Avionul a fost doborât în contextul în care Iranul se temea de represalii după ce atacase baze militare din Irak ca ripostă la asasinarea de către SUA a comandantului militar iranian Qassem Soleimani.

foto: Captură youtube.com

Citește și: