Ionel Dancu
Ana Petrescu
4818 vizualizări 18 nov 2018

Mihnea Constantinescu avea 57 de ani şi a fost, pe rând, asistent personal al premierului Petre Roman, director de cabinet al premierului Theodor Stolojan (1991-1992), purtător de cuvânt al Guvernului (1991-1992), director de cabinet al premierului Nicolae Văcăroiu, ministru de stat pentru reforma economică în acelaşi guvern Văcăroiu.

A fost apoi director de cabinet si consilier al ministrului de externe de atunci Mircea Geoană (1996-1998).

Ulterior, Mihnea Constantinescu a fost director de cabinet al premierului Adrian Năstase (2004) şi a ocupat aceeaşi funcţie în cabinetul premierului Călin Popescu-Tăriceanu (2005-2008), dată după care îndeplineşte funcţia de ambasador cu însărcinari speciale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

În mai 2012, Mihnea Constantinescu a fost numit de premierul Victor Ponta în postul de consilier de stat.

Meleşcanu: Este o pierdere grea pentru MAE

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat duminică, la un post de televiziune, că fostul diplomat Mihnea Constantinescu a murit sâmbătă noaptea, în străinătate.

„Eu personal ultima dată am vorbit acum două săptămâni (cu Mihnea Constantinescu - n.r.). Ieri, un consul al nostru a vorbit cu dânsul. Toată după-amiaza a fost foarte lucid, într-o stare foarte bună şi din păcate, până la urmă, în aceeaşi noapte, în jurul orei 12.00, a decedat. Vreau să transmit condoleanţe familiei”, a declarat duminică, la Antena 3, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.

Fostul ambasador Mihnea Constantinescu A MURIT la 57 de ani

Potrivit şefului MAE, Constantinescu a fost un ambasador „de o mare calitate profesională”.

„Este o veste rea pentru corpul diplomatic românesc. Mihnea Constantinescu a fost unul din cei mai respectaţi ambasadori, un om de o mare calitate profesională, echilibru şi interes deosebit de a promova interesele României indiferent de culoarea politică a partidelor care erau la guvernare. Pentru noi, pentru Ministerul de Externe, este o pierdere foarte grea. Vom lua toate măsurile pentru repatrierea lui, ce putem să facem este să ne rugăm pentru odihna lui veşnică şi să înţelegem că lucrurile astea se întâmplă şi important este ce laşi în urma ta. A fost un ambasador care lasă un bagaj deosebit de important pentru noi”, a declarat Meleşcanu.

Tăriceanu: Doar modestia l-a oprit pe Mihnea Constantinescu să ajungă ministru

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat duminică, pentru Mediafax, că Mihnea Constantinescu a avut nu doar o „calitate umană excepţională”, dar a fost şi cel mai bun funcţionar public de rang înalt, acesta refuzând să accepte funcţia de ministru de Externe.

„Am aflat cu mare regret şi tristeţe vestea decesului lui Mihnea, de care mă leagă o relaţie cu totul şi cu totul aparte. A fost şeful meu de cabinet în cea mai mare perioadă a mandatului de prim-ministru, timp în care, dincolo de relaţia profesională, am putut să îl apreciez şi în plan uman. Pot să spun despre Mihnea Constantinescu că a fost cel mai bun <public servant>, pe româneşte funcţionar public de rang înalt. Cred că a fost de departe cel mai bun funcţionar public de rang înalt şi numai modestia lui l-a oprit să acceadă la posturi de responsabilitate mai înaltă, precum secretar de stat sau chiar ministru”, a declarat preşedintele Senatului.

Acesta a adăugat că, în ultimii ani, Constantinescu a fost probabil cel mai valoros expert român în domeniul securităţii energetice.

„Cu nişte ani în urmă l-am rugat să accepte poziţia de ministru de Externe într-o anumită conjunctură, sarcină de care sunt convins că s-ar fi achitat extrem de bine, având în vedere competenţele sale în politica externă, având în vedere felul lui de diplomat înnăscut aş spune, şi patriotismul care îl caracteriza. A refuzat cum a făcut şi în alte rânduri şi şi-a dedicat eforturile şi munca de cele mai multe ori în zona de politică externă. În ultimii ani a fost probabil cel mai valoros expert în domeniul securităţii energetice”, a completat Tăriceanu.

Fostul ambasador Mihnea Constantinescu A MURIT la 57 de ani

Preşedintele Senatului a menţionat şi calitatea umană „excepţională” a fostului diplomat.

„Dincolo de faptul că avea o calitate umană excepţională, avea şi un anumit nivel. Când mă uit, azi, în zona ministerelor şi văd unii înalţi funcţionari publici, Mihnea era cu multe capete peste ei. Era un om deosebit”, a conchis Tăriceanu.

Roman: Sunt foarte necăjit de decesul lui Mihnea Constantinescu. E o uriaşă pierdere

Fostul premier Petre Roman a declarat, duminică pentru Mediafax, că decesul fostului diplomat Mihnea Constantinescu este o uriaşă pierdere pentru statul român şi că acesta a fost "un om cu un devotament formidabil pentru binele public".

"Sunt foarte, foarte, foarte necăjit de decesul lui Mihnea (Constantinescu - n.r.). Mi-a fost foarte apropiat încă de când era student. Eu l-am adus la Guvern. A fost purtătorul de cuvânt al Guvernului. A fost un colaborator extraordinar de important pentru mine. Trebuie să spunem că el a fost ceea ce numesc francezii foarte frumos «un grand serviteur de l'état», adică un mare om în serviciul statului", a afirmat Petre Roman, duminică, pentru Mediafax.

Fostul prim-ministru a adăugat că Mihnea Constantinescu nu a urmărit niciodată "vreo ambiţie personală de mărire, de funcţii".

"Nu cred că pot să spun despre oricine altcineva cu aceeaşi convingere sau să spun cu aceeaşi apreciere. Un om cu un devotament formidabil pentru binele public şi profesionist cum nu cred că mai pot să vorbesc despre altcineva decât despre Mihnea Constantinescu. E o uriaşă pierdere. În ultima vreme a lucrat în Ministerul de Externe. Este o uriaşă pierdere pentru statul român până la urmă. Niciodată nu a urmărit vreo ambiţie personală, de mărire, de funcţii. Întotdeauna a fost cel care făcea treaba, indiferent de domeniul în care i s-a cerut să opereze, să funcţioneze. E cu adevărat o foarte mare pierdere", a conchis Roman.

Birchall: Diplomaţia românească a rămas de astăzi mai săracă

Un omagiu i-a adus şi vicepremierul Ana Birchall, care a scris pe Facebook că mii de diplomaţi au beneficiat de profesionalismul, experienţa şi seriozitatea lui Mihnea Constantinescu.

”Mărturisesc că îmi este foarte greu să scriu acest mesaj. Cuvintele sunt prea sărace să mă ajute să exprim respectul şi preţuirea pentru un om drag, un ambasador excepţional, un coleg cum rar întâlneşti şi un adevărat prieten care oricând, oriunde şi efectiv la orice oră era acolo să-ţi dea un sfat, o povaţă, să te încurajeze, să-ţi spună părerea lui, cu o eleganţă cum rar întâlneşti, fără a te forţa să o accepţi! A iubit România şi a iubit diplomaţia românească dedicându-le viaţa şi cariera profesională! Diplomaţia românească a rămas de astăzi mai săracă! Mulţumesc Mihnea pentru toate sfaturile din aceşti ani! Şi mulţumesc că în 2003, când am revenit acasă (ca urmare a discuţiilor cu tine începute în acea frumoasă zi de noiembrie 2001, la Yale Law School) m-ai sfătuit şi m-ai ajutat să fac parte din echipa MAE!”               

Citeşte şi Ultimul tehnocrat

 

Citește și: