Nicolae Oprea
57 vizualizări 17 sep 2019

Primarul general Gabriela Firea a declarat că Bucureştiul nu se îndatorează acum, ci refinanţează un credit din 2015, iar în 2015 s-a refinanţat un alt credit, acordat în 2005.

„Noi acum practic refinanţăm un credit din 2015, iar în acel an 2015, s-a refinanţat un credit din 2005. Deci nu ne împrumutăm noi acum de la zero pentru cheltuieli curente sau pentru plata unor facturi, ci plătim un credit foarte vechi. Dacă este cineva care vrea să îl plătim punctual anul acesta, eu cred că ar trebui să ne comportăm ca pe timpul lui Ceauşescu când a fost înfometată populaţia ca să se plătească datoria externă. Subliniez, este un credit contractat în anul 2005 de către municipiul Bucureşti pentru achitarea unor facturi pentru îndeplinirea unor obiective, credit refinanţat în 2015 aprobat de Consiliul General din acel an, unii dintre consilieri eraţi şi atunci în sală şi acum potrivit contractului se poate refinanţa”, a spus primarul Firea, în şedinţa Consiliului General.

În privinţa contribuţiei municipalităţii de a diminua datoria Bucureştiului în ultimii trei ani, Firea consideră că a fost una importantă, pentru că s-au achitat 190 de milioane de euro, însemnând împrumuturi contractate anterior.

„Am achitat din banii bucureştenilor 190 de milioane de euro însemnând împrumuturi contractate în anii anteriori, deci atât tranşe de împrumut, cu tot cu dobânzile aferente (...). Faptul că tot astăzi refinanţăm un împrumut care nu a ajuns la maturitate, nu este scadent, avem toate prevederile legale şi contractuale să îl putem refinanţa. Oricum anul viitor avem un vârf de plată şi cu siguranţă vom plăti pentru că suntem oameni serioşi”, a mai spus Firea în faţa consilierilor generali.

Citește și: