Mihaela Gidei
618 vizualizări 2 nov 2018

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, însoţită de o delegaţie de specialişti de la Primărie, va efectua, începând cu 5 noiembrie, o vizită oficială în capitala Spaniei, la Madrid, la invitaţia omologului său, Manuela Carmena Castrillo.

”Un oraş cu aproape 4 milioane de locuitori, aşa cum este Madridul, care a reuşit în doar câţiva ani să rezolve, printr-o strategie clară, problemele de trafic şi să implementeze cu succes proiecte de tip smart city, reprezintă un model administrativ pentru capitala României. Îmi doresc să punem bazele unei colaborări pe termen lung, beneficiind de expertiza specialiştilor madrileni, nu numai în ceea ce priveşte problema traficului, ci şi în alte domenii precum educaţie, urbanism sau cultură”, a declarat Gabriela Firea, printr-un comunicat de presă.

Primarul general va avea şi mai multe întrevederi cu experţi din Madrid „pe probleme de smart city şi infrastructură”.

Îm urmă cu o săptămână, primarul general era în delegaţie în Japonia, unde s-a întâlnit cu primarul general şi guvernatorul din Tokyo, Yuriko Koike şi au discutat despre consolidarea clădirilor cu risc seismic, reducerea poluării şi gestionarea situaţiilor de urgenţă.

”Discuţiile au vizat managementul situaţiilor de urgenţă şi al traficului, punerea în siguranţă a clădirilor cu risc seismic şi două evenimente sportive majore care se vor desfăşura în cele două capitale în anul 2020: Jocurile Olimpice de Vara 2020, organizate la Tokyo, şi găzduirea, la Bucureşti, a unor meciuri din campionatul european de fotbal EURO 2020,” informa Primăria Capitalei, printr-un comunicat de presă.

”După două zile de întâlniri cu înalţi oficiali din Tokyo, pot spune că această metropolă reprezintă pentru Bucureşti un model de bune practici în cel puţin două direcţii: proiectele de reducere a consecinţelor cauzate de producerea cutremurelor şi managementul traficului. Deşi Bucureştiul este capitala europeană cu cel mai mare risc seismic, în ultimii 27 de ani autorităţile locale au reabilitat doar 20 de clădiri, suma anuală alocată fiind de 1 milion de euro pe an. În ultimii ani, am reuşit să restartăm programul de consolidare a clădirilor cu risc seismic, prin reorganizarea proiectelor de acest tip şi alocări financiare substanţiale: doar anul acesta am alocat 10 milioane de euro, iar ca rezultat, avem în lucru, în acest moment, peste 41 de clădiri. Majoritatea clădirilor aflate în consolidare sunt construite în perioada anilor 1900, se află în centrul Bucureştiului, o parte dintre ele fiind monumente istorice. Tokyo a arătat că, pe lângă proiecte de infrastructură, măsurile aplicate se concentrează pe scăderea poluării, prin înlocuirea treptată a parcului de mijloace de transport în comun cu vehicule electrice sau care folosesc propulsia cu hidrogen,” a spus Primarul Capitalei.

 

Citește și: