Bianca Pavaluca
897 vizualizări 24 sep 2018

Preşedintele Igor Dodon a refuzat să semneze decretul de numire în funcţie a Silviei Radu şi a lui Nicolae Ciubuc, propuşi pentru Ministerul Sănătăţii şi al Agriculturii în Guvernul condus de premierul Pavel Filip.

În urma suspendării temporare din funcţie, cele două decrete vor fi semnate de prim-ministrul Pavel Filip sau de preşedintele Parlamentului, Adrian Candu.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui a criticat decizia luată de Curtea Constituţională.

„Igor Dodon consideră că Silvia Radu şi Nicolae Ciubuc nu deţin competenţele necesare de a ocupa această funcţie. De asemenea, dumnealui nu i s-a prezentat niciun document cu anumite detalii privind aceste două candidaturi. I s-a spus doar numele acestora. Această sesizare este un atac direct la funcţia lui Igor Dodon”, a declarat purtătorul de cuvânt, Maxim Lebedinschi.

De asemenea, Maxim Lebedinschi a pus la îndoială competenţa celor doi deputaţi care au sesizat Curtea Constituţională, contestând dreptul lor de a face acest lucru.

„Dacă Pavel Filip nu a solicitat acest lucru, atunci nu era necesar. Cu ce scop au solicitat cei doi deputaţi PD acest lucru Curţii Constituţionale?”, a declarat purtătorul de cuvânt.

„CC a fost utilizată ca instrument într-o luptă politică. În funcţie de miniştri ar trebui (să fie, n. red.) persoane integre, cu studii şi responsabile. Ne pare rău. Doi deputaţi nu au avut dreptul să iniţieze o astfel de sesizare. Noi nu înţelegem, de când doi deputaţi sunt vocea prim-ministrului?”, a adăugat acesta.

Sesizarea a fost făcută vineri de un grup de deputaţi ai Partidului Democrat, pe motiv că preşedintele a refuzat deja de două ori semnarea decretului de învestire în funcţie.

Conform Constituţiei din Republica Moldova, preşedintele are voie să respingă propunerile de ministru o singură dată.

Igor Dodon a mai fost suspendat temporar din funcţie de trei ori, începând cu octombrie 2017.

În anul 2017 a fost suspendat de două ori, prima dată în octombrie, după ce a refuzat să semneze decretul de numire în funcţie al ministrului Apărării, iar a doua oară în decembrie, când a refuzat să semneze decretele a şapte noi membri ai Guvernului.

Ultima suspendare a venit în luna ianuarie 2018, după ce preşedintele a refuzat să promulge Legea Antipropagandă. În urma suspendăriilor temporare, decretele au fost semnate de Adrian Candu.

Citește și: