Laura Cojocaru
1441 vizualizări 16 feb 2019

Nu vă lăsaţi păcăliţi de metoda „accidentul”!, avertizează Poliţia Română. „Accidentul” este o tehnică de înşelăciune prin care victimele sunt minţite că rude de-ale lor plecate în străinătate au provocat un accident, şi pentru a le salva de închisoare trebuie să scoată din buzunar o sumă de bani. Deşi această tehnică şi-a avut apogeul în anul 2016, există încă infractori care apelează la acest subterfugiu.

Pentru a atrage atenţia asupra paşilor pe care îi urmează un asfel de infractor, Poliţia Română a publicat înregistrarea unei convorbiri în care un bărbat de 61 de ani ar fi putut pica în plasă, dacă nu era vigilent. 

Infractorul l-a sunat în timpul nopţii pe domnul Neculae, dându-se drept un comisar de poliţie. Infractorul i-a cerut informaţii despre membrii familiei, despre copiii care posedă carnet de conducere şi în cele din urmă despre băiatul care a părăsit ţara. S-a mirat şi a vorbit agresiv infractorul când Nea Neculae i-a dejucat planul.

„Eşti înregistrat, puişor! Lasă că te spun eu la Poliţie!” Sunt vorbele lui Nea Neculae care l-a pus la punct exemplar pe cel ce se dădea drept poliţist şi încerca să îl păcălească prin metoda ACCIDENTUL. Respect, Nea Neculae! Sunteţi un model de urmat!, scrie Poliţia Română


„Oameni buni, ascultaţi înregistrarea! Este reală şi surprinde exact metoda folosită pentru înşelarea persoanelor de bună credinţă, în general vârstnici.

Lipseşte din ea doar momentul în care falsul poliţist cere bani pentru ”ajutorul” oferit. N-a mai apucat, pentru că Nea Neculae a intuit ce se întâmpla, şi-a contactat fiul să se asigure că este în regulă şi apoi l-a muştruluit zdravăn pe impostor.


Tehnica folosită cu Nea Neculae
1) Se dă drept comisar de poliţie de la Rutieră din Brăila
2) Cere informaţii despre membrii familiei: ”Aveţi pe cineva care a părăsit România? Pe cine anume? (fiul) În ce ţară?” 
3) Încearcă să intre sub pielea victimei: ”Suferiţi cu ceva? Sunteţi bolnav? Se poate discuta cu dumneavoastră?”
4) Dă lovitura de graţie: ”Ne-a sunat Ambasada română din Germania şi ne-a comunicat în felul următor. Fiul dumneavoastră, din păcate, a lovit o fetiţă de 12 ani, pe trecerea de pietoni. Fetiţa momentală este foarte gravă internată în spitalul de copii, iar fiul dumneavoastră este reţinut la organele de poliţie din Germania”. 
5) Odată victima debusolată, devine agresiv în exprimare, pentru amplificarea stării de panică: ”Vorbiţi dom’le clar! Nu să taceţi mut în telefon şi eu să perd timp cu dumneavoastră.”
6) Simulează o discuţie cu presupusul avocat al fiului pentru a transmite, subliminal, mesajul că tatăl nu va putea lua legătură cu fiul: ”Nu mai vă aflaţi la secţia de poliţie, da? Dânsul o să fie reţinut...”

Dacă Nea Neculae nu s-ar fi prins, impostorul urma să îi ceară bani pentru ”salvarea” fiului său de puşcărie.La fel s-a întâmplat, recent, şi cu o femeie de 83 de ani din judeţul Vâlcea. Ea a fost contactată de un fals procuror, care i-a cerut suma de 10.000 de lei pentru a-i ajuta fiul să scape de închisoare după ce, chipurile, ar fi produs un accident în Italia.

Ea a acţionat ”ca la carte”. S-a dus la întâlnirea cu impostorul, dar nu singură, ci însoţită de poliţişti. S-a făcut flagrantul în momentul în care bărbatul încasa banii şi ... ce să vezi? ... era urmărit naţional pentru tentativă de omor şi înşelăciune. Doi ”ucenici” i-au asigurat spatele, dar degeaba. Au fost şi ei săltaţi de Poliţie, la scurt timp.

Iată, deci, ce fel de oameni se dedau la astfel de fapte .

E drept că infracţiunile de înşelăciune înregistrează un trend descendent în ultimii ani (21.469 în 2016, 18.841 în 2017 şi 17.846 în 2018). La fel de adevărat este şi faptul că, din totalul lor, sub 10% sunt de tipul metoda ACCIDENTUL.

Chiar şi aşa, părinţii şi bunicii noştri merită avertizaţi! Arătaţi-le această înregistrare şi învăţaţi-i să nu se lase păcăliţi de astfel de oameni! 

Panica îngheaţă orice logică! Un om informat însă nu poate fi uşor de speriat! 

PS: Greşelile de exprimare sunt opera impostorului! Ar fi fost păcat să le corectăm”, a scis pe Facebook, Poliţia Română.

FOTO: Captură Facebook/ Poliţia Română

Citește și: