no author
Andreea Traicu
2426 vizualizări 19 iun 2017

Tudorel Toader, ministrul demisionar al Justiţiei, a declarat, luni, că Inspecţia Judiciară va verifica veridicitatea înregistrărilor în care ar apărea Codruţa Kovesi, precizând că există posibilitatea ca acestea să fie expertizate tehnic.

"Am auzit şi eu aseară în spaţiul public această dezbatere controversată, destul de puternică, intensă, cu privire la aceste dialoguri pe care le-ar fi purtat doamne Kovesi. Nu am pârghii necesare pentru a verifica eu verificitatea înregistrărulor. Vom sesiza Inspecţia Judiciară pentru a verifica veridicitatea acelor interceptări. Dacă Inspecţia Judiciară nu are posibilitatea verificării autenticităţii înregistrărilor şi conţinutului, evident vom găsi celelalte proceduri legale, inclusiv expertize tehnice. Propunerea mea este să aşteptăm verificările în funcţie de care vedem măsurile care pot şi trebuie luate", a declarat Tudorel Toadel.

Ulterior declaraţiei, şeful Inspecţiei Judiciare Lucian Netejoru a fost văzut în sediul Ministerului Justiţiei. Contactat de Mediafax, acesta nu a vrut să facă precizări referitoare la prezenţa la minister.

Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, apare în mai multe înregistrări, difuzate duminică seara de RTV, în cadrul unor şedinţe cu procurorii din subordine. În una dintre acestea i-ar spune lui Jean Uncheşelu că îşi doreşte să "decapeze" instituţional dosarul cu casele şi să ajungă la premier.

"Uncheşelu, ştiţi ce-mi doresc: să decapaţi instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. Şi-am avut o discuţie la Cheile Grădiştei şi tot nu am auzit ce s-a întâmplat. Poate aşa, că suntem toţi, ne lămurim ce sa întâmplat. Doamne, m-am uitat şi eu pe datele statistice unde parcă toată lumea ne bănuia de dimineaţa până seara şi am făcut aşa un pic o... /nu se intelege/ DNA-u aşa, adică anul trecut pe vremea asta erau 673 de persoane învinuite la 270. Adică e o discrepanţă foarte mare. Posturi în plus avem, poliţişti în plus avem, specialişti în plus avem, dosare avem. (..)M-am uitat pe situaţiile astea şi unele sunt îngrijorătoare. Sunt dosare de 6-7 ani, cu urmărirea penală începută şi nesoluţionată (..) Mă îngrijorează de ce nu îi înhăţăm", ar spune Kovesi în înregistrarea difuzată de România Tv.

"Înregistrarea conţine fragmente care au fost rostite de procurorul şef în mod public ori la şedinţele de lucru cu procurorii unei sectii operative. Între fragmentele respective au fost intercalate o serie de sintagme", este replica DNA.

La scurt timp de la apariţia înregistrărilor, ministrul Justiţiei a reacţionat pe Facebook. "Voi sesiza inspecţia judiciară în legătură cu afirmaţiile apărute în spaţiul public referitoare la solicitarea dnei L.C. Kovesi de a se ajunge la premierul S. Grindeanu".

"În primul rând, nu comentăm direct înregistrarea, nu ştim dacă ea este sau nu autentică. Vreau doar să demontez orice încercare de a lega numele premierului Grindeanu de acest dosar. În vremea în care a fost viceprimar, Sorin Grindeanu s-a ocupat de direcţia Tehnică, având atribuţii în domeniul infrastructură, energie sau transport în comun. Direcţia Patrimoniu nu era în subordinea domnului Grindeanu", a declarat Alina Petrescu, purtător de cuvânt al Guvernului, pentru MEDIAFAX.

Ulterior, au apărit alte fragmente din înregistrare, în care Kovesi le cere procurorilor din subordine să facă anchete, precizând că după decizia CCR şi-ar fi dorit să iasă cu un dosar cu un ministru sau "măcar un dosar important".

"Avem 50 de dosare pe procuror şi nu putem să scoatem un dosar. Trebuie să ne facem treaba. (..) După decizia CCR mi-aş fi dorit să ieşim cu un dosar cu un ministru, să presăm, sau măcar pe un dosar important. Ne e teama că CCR a zis că am derapat. Îşi bat alţii joc de munca noastră, noi să stăm doar să încasăm. Nu degeaba tot zic că e important să ieşim. (..) Dacă simt că nu mai avem curaj o să se urce cu picioarele pe noi. (..) 3,4 dos importante. Noi, de la începutul anului ne-am luat-o în freză şi cu OUG 13 şi oamenii ne-au apărat", ar fi spus Kovesi.

Înregistrările ar fi fost realizate în cadrul unei şedinţe cu procurorii din primăvara acestui an.

Citește și: