84 vizualizări 21 oct 2019

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a solicitat, luni, avocaţilor din dosarul în care Alina Bica, fost procuror-şef DIICOT, a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare sub acuzaţia că ar fi încercat să îl ajute pe afaceristul Ovidiu Tender să scape de puşcărie, să-şi pregătească până la termenul din 18 noiembrie pledoariile finale.

Avocatul Alinei Bica a vrut, luni, să conteste legalitatea alcătuirii completului de 3 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a condamnat-o pe fosta şefă DIICOT la patru ani de închisoare cu executare, însă magistraţii nu au permis invocarea acestei solicitări, motivând că mai întâi trebuie încheiate audierile de martori în proces. Cererea poate fi depusă însă ulterior.

Alina Bica este în libertate începând din luna decembrie 2018, după ce instanţa supremă a suspendat executarea pedepselor, ca urmare a admiterii în principiu a contestaţiei în anulare (o cale extraordinară de atac), după decizia Curţii Constituţionale privind compunerea nelegală a completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pe 19 martie 2019, Înalta Curte de Casaţei şi Justiţie (ÎCCJ) a decis admiterea contestaţiei în anulare formulată de Alina Bica împotriva deciziei penale din iunie 2018, pronunţată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care fostul procuror-şef DIICOT a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare pentru favorizarea făptuitorului. Contestaţia în anulare, o cale extraordinară de atac, a fost făcută în baza deciziei Curţii Constituţionale privind constituirea completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pe 20 iunie 2018, Alina Bica a fost condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, fiind acuzată de favorizarea făptuitorului, respectiv a lui Ovidiu Tender.

La începutul lunii octombrie, Elena Udrea a declarat, la Curtea de Apel Bucureşti, că a mai discutat în ultima perioadă cu fosta şefă DIICOT Alina Bica, despre care a precizat că, din câte ştie, nu mai „calcă” în România.

 

Citește și: