Gandul
246 vizualizări 15 ian 2020

Potrivit Agerpres, motivul invocat de autorităţi ar fi acela că apele de pe litoralul românesc nu sunt clasificate conform Regulamentului CE nr. 854/29 aprilie din 2004.

Preşedintele Federaţiei Organizaţiilor de Pescari de la Marea Neagră, Laurenţiu Mirea, citat de agenţia de presă amintită, a spus că ani la rândul pescarii şi-au desfăşurat activitatea în baza analizelor efectuate în laboratoarele DSVSA Constanţa pe fiecare lot de midii capturate cu scafandri în Marea Neagră.

„După trei ani (n.r. - de pescuit) ne amendează pentru midii care au fost analizate în laboratoarele lor. La finele anului trecut am fost la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi am discutat cu fosta conducere a instituţiei despre clasificarea apei, dar o dădeau din stânga în dreapta, că pescarii sunt vinovaţi că nu au făcut cerere. Din punctul meu de vedere însă, o instituţie a statului român care nu aplică un regulament european din anul 2004 este în culpă”, a precizat pentru Agerpres şeful organizaţiei citate.

În aceeaşi ordine de idei, şi conducerea Institutului Naţional de Cercetări Maritime „Grigore Antipa” din Constanţa, contactată de Agerpres, consideră ca nejustificată amânarea începerii pescuitului midiilor.

„Această întârziere nu e justificată. Dacă o firmă recoltează midii şi face analize care susţin că sunt în regulă, nimeni nu are ce să spună altceva. După un an, vom spune din nou că în zona respectivă midiile sunt în regulă. Ideea e că acele analize pe o anumită perioadă de timp stabilesc un nivel de certitudine care nu impune reluarea analizelor pe fiecare eşantion. Este punctul meu de vedere”, a adăugat directorul institutului din Constanţa, Nicolaev Simion.

Nemulţumirile pescarilor constănţeni au fost aduse şi la cunoştinţa preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, Marian Lixandru, şi a secretarului de stat din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Gheorghe Ştefan, în timpul unei întâlniri desfăşurată la Tulcea, iar autorităţile naţionale şi-au exprimat disponibilitatea de a-i sprijini.

„Aştept un memoriu cu aceste probleme şi promit că voi încerca să ajung la toate instituţiile care sunt implicate în această chestiune pentru a rezolva problema”, a declarat secretarul de stat din MADR, Gheorghe Ştefan.

Lipsa unei clasificări a apelor de pe litoralul românesc al Mării Negre, conform Regulamentului CE nr. 854, a afectat de altfel şi activitatea unei societăţi tulcene care a desfăşurat un proiect cu fonduri europene pentru exploatarea vongolelor, o iniţiativă similară fiind derulată în momentul de faţă şi în apele de la Marea Neagră ale Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Sursă foto: Pixabay

 

Citește și: