Luiza Paraschivu
103 vizualizări 8 nov 2019

La mai bine de 3 luni de când a intrat în vigoare legea care obligă toate persoanele care lucrează cu copii sau desfăşoară activităţi care implică apropierea de minori să aibă un cerificat de integritate comportamentală, în Olt doar 337 de persoane au solicitat astfel de documente, potrivit Poliţiei Olt.

Astfel de documente trebuie să aibă şi actorii şi chiar animatorii de la petrecerile pentru copii.

În instituţiile de învăţământ din Olt sunt angajate 5.880 de persoane, iar aproximativ 500 au fost angajate la 1 septembrie 2019, potrivit reprezentanţilor Federaţiei „Spiru Haret” .

Sindicaliştii din învăţământ spun că documentul este foarte important şi susţin că ar trebui ca angajatorii să aibă acces oricând în „Registrul Naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor”.

„Mult mai simplu, din punctul nostru de vedere, şi de altfel propunerea aceasta a fost transmisă prin Federaţie, oficial, este ca aceste registre de evidenţă, aşa cum există şi în foarte multe ţări, să fie făcute publice, ceea ce mi se pare foarte important pentru ca persoanele care vin în contact cu astfel de indivizi să se poată feri. Sau, dacă aşa cum ni s-a explicat, nu pot fi publice pentru că le-ar fi afectată imaginea, atunci, pe bază de parolă, angajatorii să poată accesa şi să poată verifica dacă vreun salariat din instituţia pe care o coordonează este înregistrat”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ionel Barbu, secretar general al Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.

La nivel naţional, de la începutul lunii iulie, când a intrat în vigoare Legea privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, mii de persoane şi-au scos adeverinţe de integritate comportamentală. În septembrie, cele mai multe astfel de documente au fost solicitate şi eliberate în Prahova, Bucureşti şi în Dolj.

Certificatul de integritate comportamentală nu se substituie certificatului de cazier judiciar. Adeverinţa are valabilitate de 6 luni, similar certificatului de cazier judiciar.

 

Citește și: