Monica Mihai
Gabriela Antoniu
7307 vizualizări 5 mar 2019

Mai multe servicii secrete străine se războiesc între ele pe teritoriul României şi bulversează opinia publică, avertizează Ion Cristoiu. În emisiunea ”Gândurile lui Cristoiu”, jurnalistul a explicat că aceste conflicte sunt generate de interese şi de şefii acestor servicii.

Pentru a ilustra această bătălie, Ion Cristoiu invocă filmul ”Divizia Berlin”, un serial care prezintă povestea unui agent sub acoperire ajuns în birourile CIA din Berlin. “Pe teritoriul României, dacă cineva ar fi văzut ”Divizia Berlin” -  staţi că eu mă uit la seriale, ”Divizia Berlin” e un serial despre bătălia între antena CIA de la Berlin şi BND-ul (Serviciul de informaţii externe al Germaniei, n.red.), nu l-aţi văzut? Şi o să vedeţi acolo cum se mănâncă unii pe alţii...”, a povestit jurnalistul.

Cearta dintre servicii vine din interesele oamenilor care le conduc

El susţine că, pe lângă serviciul rus de informaţii, FSB (fostul KGB), în România mai sunt prezente şi alte servicii străine - MI6, DSTE, BND, CIA, care, deşi teoretic, sunt prietene, se faultează reciproc, generând conflicte aparent fără noimă pentru opinia publică.

“Deci pe teritoriul României sunt mai multe servicii, nu numai FSB-ul. Aceste servicii - chiar dacă teoretic, sunt amice, să spunem MI6, DSTE-ul al francezilor, avem BND, CIA care are o antenă foarte puternică - asta nu înseamnă că nu se lucrează unele pe altele, da? Şi atunci, o serie de lucruri din care noi nu înţelegem nimic, s-ar putea să fie rezultatul unei bătălii între ele, între servicii.”

Jurnalistul a adăugat că aceste conflicte nu sunt generate de subordonarea faţă de politic, ci de interesele şi oamenii care le conduc: “Ele nu sunt întotdeauna subordonate... adică cearta dintre ele nu vine din subordinea politicului, vine din interesele şi din oamenii care conduc serviciile respective. Deci aşa se şi explică aceste sisteme paralele. Pentru că ceea ce, la un moment dat, nu înţelegeam, de ce e arestat ăla care pare că e omul preşedintelui, de ce ăla e scos din joc.”

MI6, cel mai puternic serviciu secret care acţionează în România

Din punctul său de vedere, cel mai puternic serviciu secret străin care acţionează în România este MI6, al britanicilor, dar nici ruşii nu sunt prea departe de podium. În acest context, el atrage atenţia că, în spatele unor personaje credibile, cum ar fi un jurnalist, se pot ascunde, de fapt, agenţi acoperiţi ai unor servicii secrete străine.

“Eu cred în continuare în britanici, CIA este o rudă săracă a lor, adică din totdeauna au fost. Ei sunt foarte buni. Ruşii - nu am nici o îndoială şi foarte important, vă atrag atenţia, poate să vină la dumneavoastră, o chestie de servicii, vine un ziarist de la New York Times, da? Şi de unde ştiţi dumneavoastră că ea nu e sub acoperire? Ştiaţi că în 1990, şeful antenei CIA de aici, a fost un domn Nicholson, la care s-au dus Mitrea şi Ciorbea şi care au organizat sindicatele da? Ştiţi că la doi ani el a fost anchetat şi descoperit ca agent KGB? Niciodată nu ştii, tu zici că vorbeşti cu el occidental, e francez, nu ştiu, de la Figaro şi... acuma nu trebuie să vă temeţi, eu oricum nu sunt sub acoperire”, râde Ion Cristoiu.

 

Citește și: