Gandul
165 vizualizări 17 ian 2020

Imagini nedifuzate în România, interviuri cu agenţi Mossad activi în Teheran, toate în documentarul „Iran şi Israel, înainte de Revoluţie”, difuzat de B1 TV.

Cum era viaţa cotidiană din Iran în anii '60 si '70, înainte de Revoluţia Islamică, văzută din perspectiva comunităţii israeliene din Teheran?

Documentarul conţine o serie de interviuri cu foşti oficiali israelieni, agenţi MOSSAD, oameni din serviciile de pază şi protecţie, afacerişti care se aflau în Teheran în 1978-1979.

Ei vorbesc despre strânsele legături dintre Iran şi Israel în perioada Sahului, dar şi despre rolul Israelului în dezvoltarea Iranului, afaceri cu arme, legături financiare, viaţa de lux, dar şi corupţia ascunsă.

Filmul prezintă imagini de arhiva din Teheran, în premieră în România. Cum arăta oraşul înainte de revoluţie, dar şi clipuri de la primele focuri de armă trase de armata iraniană. "Paradisul Iranian" devine brusc un iad pentru aceştia.

Documentarul a fost premiat internaţional la festivaluri de profil şi a fost prezent la importante festivaluri precum cele din New York, San Francisco, Toronto, Londra, Zagreb, Copenhaga, Florenţa.

Citește și: