Ilinca Nazarie
349 vizualizări 11 sep 2019

Şcoala Bogdan Petriceicu Haşdeu şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi au fost în atenţia CNCD după o sesizare a Centrului de Advocacy şi Drepturile Omului (CADO) din aprilie 2016 cu privire la faptul că majoritatea elevilor de etnie romă înscrişi la acea unitate de învăţămânţ au fost repartizaţi într-un singur corp de clădire.

„Motivele specifice pentru depunerea plângerii au fost că în cadrul acestei şcolii elevii învaţă în 7 corpuri de clădire, însă majoritatea elevilor de etnie romă au fost repartizaţi în corpul C, ajungând potrivit datelor oferite de către şcoală la peste 50% din numărul total al elevilor din acel corp. Un grup de părinţi de etnie romă s-au plâns de calitatea actului educaţional din corpul C, unde majoritatea copiilor chiar şi după finalizarea clasei a IVa nu pot citi şi scrie corect şi de faptul că majoritatea cadrelor didactice sunt suplinitori sau pensionare reîncadrate. Pentru acest motiv, părinţii au încercat să înscrie/transfere copii la alt corp şcolar din cadrul aceleiaşi unităţii de învăţământ însă au fost refuzaţi”, se arată într-un comunicat al Centrului de Advocacy şi Drepturile Omului (CADO) din ianuarie 2017.

În urma acestei sesizări, CNCD a amendat atât şcoala cu 3000 de lei, cât şi Inspectoratul Şcolar Iaşi cu 5000 de lei. Potrivit sursei citate, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a decis că separarea pe clase şi aşezarea copiilor romi într-un singur corp de clădire, atunci când şcoala are mai multe clădiri, dar şi faptul că Inspectoratul Şcolar a tolerat acest lucru reprezintă discriminare şi încălcarea dreptului la deminitate.

În acea perioadă, Inspectoratul Şcolar Iaşi era condus de către Camelia Gavrilă, deputatul PSD propus de Viorica Dăncilă pentru a prelua portofoliul de la Ministerul Educaţiei.

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean Şcolar Iaşi şi cei ai Şcolii Bogdan Petriceicu Haşdeu au contestat în instanţă decizia CNCD, iar Curtea de Apel Iaşi le-a dat, în mai 2017, câştig de cauză şi a anulat hotărârea CNCD. Apelul făcut de Centrul de Advocacy şi Drepturile Omului (CADO) împotriva acestei decizii este pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

 

Citește și: