Vasile Magradean
263 vizualizări 29 nov 2019

Kelemen Hunor a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, la o dezbatere despre convieţuirea româno-maghiară, că prejudecăţile trebuie demontate iar, astfel, se poate creşte nivelul de încredere între indivizi şi comunităţi.

„Este un echilibru în convieţuirea româno-maghiară care poate deveni fragil foarte rapid, cum s-a întâmplat în 1990 la Târgu Mureş şi în acest an la Valea Uzului, fiindcă sunt prejudecăţi, sunt probleme care nu au fost discutate şi abordate sincer. Există o neîncredere, lipsa de încredere este palpabilă, dacă nu există încredere între indivizi, între grupuri, dacă nu există încredere între stat şi cetăţean, nu există nici cooperare, iar fără cooperare nu ai succes. Prejudecăţile trebuie demontate iar, astfel, putem creşte nivelul de încredere între indivizi şi comunităţi. Respect statul ca cetăţean, dar întreb statul mă respectă, are încredere în mine? Sau mă pune pe mine, ca maghiar, în permanenţă să dau declaraţii de loialitate? Or nu accept aşa ceva. M-am născut în această ţară, am plătit taxe şi contribui la dezvoltarea societăţii şi nu pot accepta când loialitatea îmi este pusă permanent sub semnul îndrenbării. Aceste chestiuni ar trebuie să dispară şi atunci şi cooperarea va fi mai bună”, a spus Kelemen.

Acesta a susţinut că, pentru a creşte nivelul de încredere, trebuie demolate prejudecăţile în cazul românilor şi maghiarilor.

Kelemen Hunor a participat, vineri, la o dezbatere despre convieţuirea româno-maghiară şi contribuţia majorităţii la viaţa minorităţii din Transilvania, împreună cu prorectorul UBB, Daniel David, pastorul unitarian Rácz Norbert şi jurnalistul Sabin Gherman.

 

Citește și: