Vasile Magradean
77 vizualizări 28 nov 2019

Întrebat, joi, de corespondentul MEDIAFAX cum comentează faptul că de la Ministerul Educaţiei Naţionale s-au tăiat două miliarde de lei la rectificarea bugetară, Kelemen Hunor a spus că ori nu a fost bine gândit bugetul MEN, ori nu a fost execuţia bugetară aşa cum ar fi trebuit să fie.

„Sigur, când vedem că de la Educaţie se iau două miliarde de lei, eu pun întrebarea ce au făcut cei de la minister, care au gestionat bugetul, fiindcă nu poţi cheltui această sumă într-o lună, sunt de acord cu asta. Cred că nu a fost bine gândit bugetul sau nu a fost execuţia bugetară aşa cum ar fi trebuit să fie la nivelul MEN. Anul trecut am crescut bugetul acestui minister, dar nu ne-am gândit că nu vor reuşi să cheltuie banii până la sfârşitul anului. Nu este un semnal bun, înseamnă că există un blocaj undeva la nivelul MEN sau în întreg sistemul administraţiei centrale. Este absolut normal ca ministrul Educaţiei să facă o radiografie a situaţiei, să vadă de ce nu s-au cheltuit banii, unde a fost blocajul, din ce cauză, fiindcă dacă în 2019 nu au reuşit să cheltuie o sumă uriaşă de bani, care era în buget, şi nu se descoperă motivele, cauzele, şi se va repeta această situaţie şi în 2020 şi în 2021, atunci nu ai făcut nimic. Trebuie văzut, eu nu am răspunsul la această întrebare, probabil că ministrul va oferi un răspuns”, a spus Kelemen

Potrivit acestuia, cei de la MEN ştiau că dispun de bani încă de la începutul anului şi ştiau, de asemenea, că există un necesar uriaş pentru investiţii şi cheltuieli materiale.

„Cu toate acestea nu s-a făcut nimic. Aceasta este întrebarea cea mai mare: ce s-a întâmplat, de nu au fost cheltuiţi banii, nu că se retrag două miliarde”, a subliniat preşedintele UDMR.

În ceea ce priveşte rectificarea bugetară, Kelemen Hunor a spus că aceasta este necesară, chiar dacă se face pe ultima sută de metri.

„Intrăm în decembrie şi, după 15 decembrie, Trezoreria închide porţile şi nu se mai poate lucra, de aceea cred că este bine că se face rectificarea în această săptămână. Vor urma şi nişte HG de aplicare, cât mai repede, mai ales pentru autorităţile locale şi instituţiile care au nevoie de bani. În ceea ce priveşte deficitul, vor trebui aduse clarificări la şedinţa de Guvern pentru a şti pe ce calcule s-a ajuns la 4,3%, dar, oricum vom depăşi 3,5%, ceea ce nu este bine. Au lucrat, însă, cu ce au găsit în cămară şi înţelege toată lumea, inclusiv CE, că acest Guvern, care a preluat guvernarea în urmă cu o lună, nu are cum să aducă modificări substanţiale în ultimele două luni din an”, a explicat preşedintele UDMR.

Întrebat, în continuare, despre bugetul pe anul vitor, Kelemen a afirmat a avut o întâlnire cu premierul Ludovic Orban de la care a înţeles că doreşte să ajungă la mijlocul lunii decembrie cu proiectul de buget în Parlament.

„Vrea să vină cu proiectul în 15-16 decembrie, să începem dezbaterile şi, dacă se poate, să şi finalizăm până la sfârşitul anului. Aceasta este intenţia şi mi se pare normal, pentru că este bine să intri în anul următor cu bugetul votat”, a conchis liderul UDMR.

Executivul va adopta, joi, rectificarea bugetară, a anunţat ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan. Pentru anul în curs deficitul bugetar e estimat la 4,3% din PIB, potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Citește și: