Alexandru Costea
1616 vizualizări 20 dec 2019

„Există un singur provider – Huawei, ceilalţi sunt relativ aproape, cei din Europa şi Statele Unite. Să nu ne aruncăm cu capul înainte. O astfel de licitaţie va avea implicaţii atât de profunde, iar procesul nu mai este reversibil. România o să facă licitaţia când o să fie pregătită”, a afirmat Klaus Iohannis.

Acesta susţine că a fost de acord cu Guvernul ca România să aştepte până când şi alte companii se pot prezenta la licitaţia pentru 5G.

„Nu sunt dispus pentru o anumită sumă să luăm o decizie greşită pentru întreaga societate”, a mai declarat Iohannis.

Între 2016 şi 2019, 5G s-a transformat dintr-un serviciu tehnic într-o problemă de securitate naţională, după ce Statele Unite au acuzat compania Huawei că spionează prin intermediul echipamentelor furnizate şi a recomandat aliaţilor să renunţe la utilizarea acestora.

Preşedintele Iohannis a semnat un memorandum cu preşedintele american, Donald Trump, în privinţa evaluării furnizorilor de echipamente. Iniţial s-a luat decizia de a-l menţine „strict secret” şi de a-l transpune aşa în legislaţia primară, după cum explica Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM, la acel moment. „Acel memorandum nu ţine loc de lege. Pentru a putea fi aplicat acel memorandum, trebuiau paşi care să urmeze de schimbare în legislaţia primară din România. (...) Eu ştiu că e supus unui regim strict secret. Normal că l-am văzut, e strict secret", a declarat la sfârştitul lunii octombrie, Sorin Grindeanu.

 

Citește și: