Ilinca Nazarie
207 vizualizări 17 ian 2020

În Clinica de Chirurgie Plastică şi Reparatorie a Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi, singura clinică din zona Moldovei care poate trata pacienţi cu arsuri de peste 30 la sută din suprafaţa corporală au fost internaţi numai în ultima săptămână aproximativ 10 persoane cu arsuri de diferite grade.

„Cele mai multe arsuri din ultima săptămână, pentru că a fost o avalanşă de pacienţi cu arsuri, au apărut din cauza folosirii unor combustibili la aprinderea focului. S-a produs flacără mare, chiar explozie şi a apărut arsură pe suprafaţă înstinsă, uneori arsură care interesa căile aeriene. Tot ce se poate face este să se prevină", a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi, Diana Cimpoeşu.

Cazurile din ultimele zile au ocupat şi ultimele paturi din clinică.

„Toate paturile de pacient cu grad mare de arsură care necesită terapie intensivă sunt ocupate, iar ultimii pacienţi care au ajuns au fost internaţi pe două paturi de terapie intensivă - pacienţii care îndeplineanu criterii de terapie intensivă, şi pe paturi de chirurgie plastică şi arsuri cei cu grad mai mic de arsură, cei cu stare generală bună. (...) Dacă un astfel de caz grav va mai apărea, vom apela la Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă şi vom solicita transferul către un alt centru de îngrijiri a pacienţilor arşi”, spune Cimpoeşu.

Ultimul caz grav a ajuns la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi în cursul zilei de joi. Este vorba despre un pacient de 93 de ani, cu arsură pe 30 la sută din suprafaţa corporală, produsă prin flacără.

Pentru că paturile pentru marii arşi erau deja ocupate, s-a încercat transferul acestui pacient, însă starea sa nu permite transferul la mare distanţă.

Potrivit sursei citate, în clinică este şi o persoană care primeşte îngrijiri de trei luni.

Foto: caracter ilustrativ

 

Citește și: