Laura Cojocaru
79 vizualizări 26 nov 2019

La grădiniţa Bergman a avut loc un proces electoral ca la carte. Micuţii au avut de ales între doi candidaţi la scrutinul desrturilor. Printr-un proces distractiv şi educativ, cei mai mulţi copii au ales să primească brioşe la desrtul de luni.

Pe lângă faptul că micuţii au văzut cum se desfăşoară un proces electoral, aceştia au învăţat că într-o democraţie majoritatea decide:

„Grădiniţa băieţilor s-a transformat azi în secţie de votare. N-au votat pentru prezidenţiale, dar tot o alegere care contează au avut şi ei de făcut. Au votat desertul pentru ziua de luni. Au avut de ales între două variante: brioşă şi ecler. 😁

Liste electorale, buletine de vot, cărţi de alegător, urne de vot, cabine de votare, vot secret, delegaţi (colegii mai mari,) preşedinţi de secţie (educatorii), ştampile, birou electoral, numărătoare oficială, procese verbale - totul s-a făcut ca la carte, căci votul e ceva serios chiar şi când ai 2, 3, 4 sau 5 ani.

„Sunt copii, ce ştiu ei?!" - aud des asta şi mi se pare că, noi, oamenii mari, greşim enorm când îi subestimăm pe cei mici. Copiii nu doar că ştiu mai multe decât credem, dar şi înţeleg mai multe decât ni se pare nouă. Iar când nu ştiu şi când nu înţeleg, e de datoria noastră să le povestim şi să le explicăm realitatea.

De aia mi se pare că ce s-a întâmplat azi, la grădiniţă, este un exerciţiu nu doar frumos, ci şi necesar. Oamenii, chiar şi când sunt (foarte) mici, trebuie să ştie despre libertate, democraţie, implicare socială, vot, importanţa exercitării dreptului la vot, alegeri; despre cât de mult contează să îţi spui părerea şi să pui ştampila pe ce îţi doreşti. E un drept valoros votul - asta a fost, pe scurt, lecţia (în joacă) de la grădiniţă. O lecţie pe care ar trebuie, poate, să ne-o reamintim şi noi, mai des.

Sigur că, la final, unii copii vor fi necăjiţi că nu a câştigat brioşa, ci eclerul (sau va fi invers, nu ştiu, nu s-a anunţat rezultatul scrutinului 😁), dar bucuria şi dezamăgirea vin mereu la pachet cu alegerile electorale (şi e mai bine să ştie asta de mici, ca să accepte mai uşor când se fac mari).

Nu ştiu ce au votat băieţii mei, v-am zis că a fost vot secret, dar eu clar aş fi ales eclerul. ❤️

UPDATE: Avem rezultatele oficiale după numărarea tuturor voturilor exprimate:

Voturi Bergman 1 şi Bergman 2:
Total voturi: 63
Anulate: 1”
Vot brioşă: 34
Vot ecler: 28

Oamenii mici vor mânca luni brioşă”, a postat jurnalista Oana Botezatu pe Facebook.

 

Citește și: