Departamentul Social - Mediafax
1632 vizualizări 14 nov 2018

„Aşa ceva nu poate fi acceptat”, a spus ministrul Lucian Şova, care i-a avertizat pe sindicalişti că fiecare oră care trece fără a fi semnat contractul colectiv de muncă înseamnă o scădere de un procent din majorările salariale convenite.

Şova îi acuză pe sindicalişti şi pe liderul sindical Ion Rădoi de şantaj, în contextul în care aceştia au declanşat grevă de avertisment joi dimineaţa.

Ministrul spune că Ion Rădoi vinde sindicaliştilor iluzii, solicitând, în cadrul negocierilor, o creştere salarială de 42%. O asemenea creştere salarială este ilegală, spune Şova, pentru că ar trebui corelată cu creşterea productivităţii.

 

 

Şova spune că miza reală a conflictului de muncă este contractul de exploatare a spaţiilor comerciale de la metrou de către sindicate, contract care a expirat. AGA de la Metrorex a decis evacuarea spaţiilor şi declanşarea unei proceduri competitive pentru ocuparea spaţiilor comerciale, dar comercianţii nu au părăsit spaţiile. ”Vor fi notificaţi pentru sistarea utilităţilor”, a spus Şova.

Ministrul a spus că veniturile din exploatarea spaţiilor au fost de 2,8 milioane lei în 2016, dintre care administraţia a primit 700.000 de lei, de 2,9 milioane lei în 2016, dintre care 734 milioane lei pentru administraţie, de 3 milioane de lei în 2017, din care 796.000 de lei pentru administraţie şi de 2,376 milioane lei în acest an, din care 855.000 de lei pentru administraţie. Comercianţii au plătit 495 de lei/an/metru pătrat în 2015, 500 de lei/mp/am în 2016, 529 de lei/mp/an în 2017 şi 409 lei/mp/am în 2018.

 

 

Lucian Şova a declarat că au avut loc până în prezent opt runde de negocieri. În ultimii patru ani majorările salariale de la metrou au fost de 9% în 2015, de 12% în 2016, de 21% în 2017.

Salariile la metrou sunt de 7.300 de lei pentru personalul tehnic, de 8.000 de lei pentru mecanici şi de 5.300 de lei pentru personalul care lucrează noaptea. La salarii se adaugă beneficii: tichete de masă de 12 lei/zi, reducere de 75% la biletele de tren, 75% la abonamente, permis pentru 6 călătorii CFR şi reducere de 99% la cazare la hotelul Zamora din Buşteni, hotel ce aparţine sindicatelor.

Ministerul a dezminţit informaţiile legate de problemele de siguranţă a traficului de la metrou. „În 39 de ani nu am avut niciun incident major”, a spus Şova. Ministerul crede că liderul Ion Rădoi a adus prejudicii Metrorex în ultima perioadă, vorbind despre riscuri de securitate în exploatarea metroului. „Nu există niciun element care să pună în pericol viaţa şi integritatea călătorilor”, a spus Şova.

 

 

Ion Rădoi, preşedintele Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM), a declarat pentru MEDIAFAX, joi, după ce angajaţii Metrorex şi-au reluat activitatea, că trenurile de metrou circulă normal şi n-au fost incidente în timpul grevei de avertisment de dimineaţă.

„Am văzut (n.red. - declaraţiile ministrului Transporturilor, Lucian Şova, de miercuri seara). Am văzut toate minciunile pe care le-a înşirat. În viaţa lui n-a ajuns o zi în metrou. Mi-e greu să aplec urechea la măgăriile afirmate acolo”, a precizat Rădoi.

Legat de faptul că o majorare a salariilor de la Metrou ar duce la scumpirea preţului biletului, preşedintele USLM a afirmat că „este o altă prostie, idioţenie”.

„Este subvenţionată călătoria în funcţie de câţi călători sunt şi cu asta basta. Ce legătură are una cu alta? Nu este nimic. Va răspunde în faţa instanţei pentru abuz în serviciu. Nici nu are rostul în presă”, a subliniat Rădoi.

Administraţia Metrorex a anunţat că a fost notificată de Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM) cu privire la decizia declanşării grevei de avertisment joi, 15 noiembrie 2018, între orele 04:00 - 06:00.

Consiliul General al USLM a respins, luni, ultima ofertă de creştere salarială lansată de Metrorex şi a decis să continue conflictul de muncă, anunţând că va declanşa greva de avertisment joi, între orele 4 şi 6 dimineaţa. Înainte de şedinţa Consiliului General al USLM, liderul sindical Ion Rădoi a spus că au în vedere greva de avertisment, pentru joi, între orele 4 şi 6 dimineaţa, iar dacă nu se găseşte o soluţie, după greva de avertisment, va urma o grevă generală, „cel mai probabil luni dimineaţă”, respectiv în data de 19 noiembrie.

 

 

Societatea de Transport Bucureşti (fost RATB) a scos, joi, în traseu liniile de tramvai, troleibuz şi autobuz începând cu ora 4 dimineaţa.

”Ca urmare a grevei de avertisment a angajaţilor Metrorex SA, programată pentru ziua de 15.11.2018, între orele 4:00 şi 6:00, în vederea asigurării serviciului public de transport la nivelul Capitalei, STB SA scoate în traseu liniile urbane de tramvai, troleibuz şi autobuz începând cu ora 4.00”, a informat STB, printr-un comunicat de presă.

 

 

 

Citește și: