Vasile Magradean
339 vizualizări 8 oct 2019

Directorul Spitalului Judeţean Oradea, Gheorghe Carp a declarat, marţi, corespondentului Mediafax că medicului rezident nu i s-a interzis dreptul de a profesa.

„D-na respectivă a fost în concediu, şi-a reluat activitatea în cadrul spitalului, noi i-am interzis accesul în sala de operaţii, iar pe secţie va fi supravegheată de un doctor până când hotăreşte Parchetul ce face. Nu i s-a interzis dreptul de a profesa”, a spus Carp.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Maria Cotrău, a declarat la rândul său că medicul rezident este cercetat în stare de libertate, în condiţiile în care s-a apreciat că nu se impune, în cauză, luarea unei măsuri preventive.

„Pot să vă confirm efectuarea unor acte procedurale constând în audierea suspectei, audieri de martori, expertiză medico-legală psihiatrică, de necropsie în privinţa resturilor umane aparţinând copilului, percheziţii domiciliare. Concluziile rapoartelor de expertiză nu pot fi comunicate. În ceea ce priveşte interdicţia de a exercita profesia, avem o serie de dispoziţii legale pe care trebuie să le respectăm. Cercetările continuă, încă nu s-a dispus o soluţie în cauză”, a spus Cotrău.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a început în septembrie urmărirea penală pentru violenţă în familie cu referire la infracţiunea de omor în cazul unei femei, medic rezident la un spital din Oradea, acuzată că şi-ar fi ucis fiica în vârstă de o lună, în urmă cu patru ani, după care i-a îngropat cadavrul.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Maria Cotrău, declarase în 6 septembrie corespondentului Mediafax că femeia nu a spus nimănui din familie nici despre naşterea fetiţei, nici despre uciderea acesteia.

„Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a început urmărirea penală faţă de o suspectă, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violenţă în familie cu referire la infracţiunea de omor. În 17 decembrie 2015, la domiciliul suspectei din Oradea şi-ar fi ucis fiica minoră în vârstă de o lună după care, două zile mai târziu, ar fi transportat cadavrul şi l-ar fi îngropat în curtea unei locuinţe din localitatea Auşeu, judeţul Bihor. Acestea s-au întâmplat fără să spună nimănui din familie nici despre naşterea fetiţei, nici despre faptă. Cercetările continuă pentru a determina împrejurările concrete în care a murit nou – născutul”, a spus Cotrău.

Potrivit acesteia, femeia a fost audiată, iar anchetatorii aşteaptă şi rezultatele necropsiei de la Serviciul de Medicină Legală Bihor.

Surse judiciare declarau corespondentului Mediafax că femeia era în urmă cu patru ani medic rezident anul I la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, fiind, în prezent medic rezident anul V Chirurgie Generală.

În cursul lunii august, aceasta s-a prezentat la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Oradea unde a cerut schimbarea cărţii de identitate.

„Aici i s-a cerut certificatul de naştere al fetiţei eliberat în 2015, dar suspecta a negat că ar fi născut. În urma sesizării Poliţiei, în acest caz s-a declanşat o anchetă pentru stabilirea împrejurărilor în care a născut şi ce s-a întâmplat cu nou-născutul, dosarul fiind preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor”, au spus sursele citate.

Directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, Lucia Daina, declarase şi ea în 6 septembrie, corespondentului Mediafax, că s-au înregistrat două solicitări de la anchetatori privind documente care să reflecte activitatea medicală a femeii, cu date din perioada noiembrie – decembrie 2015, moment la care era rezident anul I.

„De asemenea, au fost solicitate documente medicale privind un nou născut din data de 14 noiembrie 2015, cât şi la mamă. Documentele au fost trimise săptămâna aceasta. S-a dispus restricţionarea medicului, în sensul în care să lucreze doar sub îndrumarea unui medic şi se interzice accesul în blocul operator. Medicul este de miercuri în concediu de odihnă. Colegii nu şi-au dat seama la vremea respectivă că ea este însărcinată, nu a spus nimănui şi era o persoană care s-a comportat normal”, a subliniat Daina.

Primarul comunei Auşeu, Mitică Florentin Lazăr, a declarat la rândul său că imobilul în curtea căreia medicul rezident a îngropat cadavrul bebeluşului aparţine familiei acesteia.

„Am văzut mascaţii acolo şi poliţia, săptămâna trecută. În casa respectivă nu locuieşte nimeni. Am înţeles că au fost găsite oseminte în spatele casei, într-o fosă septică, pe care le-au pus într-un sac şi au plecat spre Oradea. Mai multe nu ştiu”, a spus edilul.

Potrivit unui comunicat al avocatului Mircea Ursuţa, apărătorul femeii, transmis Agenţiei Mediafax, legal, în cauză nu se poate reţine săvârşirea de către clienta sa a niciunei infracţiuni.

„Aspectele morale exced cadrului procesului penal”, arăta avocatul.

 

Citește și: