203 vizualizări 21 nov 2019

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Ministerul Sănătăţii, programul de guvernare al PNL nu prevede nicio măsura care vizează desfiinţarea unor unităţi medicale în general, sau centre de permanenţă în particular.

Reacţia a venit după ce, în spaţiul public a apărut o informaţie potrivit căreia s-ar desfiinţa centre de permanenţă.

„Ca urmare a evaluării centrelor de permanenţă realizate în anul 2018 şi a controalelor efectuate de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii, condus la acea vreme de Sorina Pintea, a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă nr. 61 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2004, privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanentă, prin care a fost introdusă şi noţiunea de desfiinţare a centrelor de permanenţă (în baza deciziei emisă de către directorul executiv al Directiei de Sănătate Publică). În urma aprobării OUG 61/2018, Ministerul Sănătăţii condus de Sorina Pintea a demarat procedurile de stabilire a noilor criterii de înfiinţare, respectiv desfiinţare a centrelor de permanenţă, în vederea punerii în aplicare a ordonanţei.

În perioada, septembrie 2018 – septembrie 2019, a avut loc procesul de elaborare şi consultare cu comisiile de specialitate şi direcţiile de sănătate publică judeţene, în vederea modificării cadrului legislativ. Având în vedere faptul că deciziile de înfiinţare a centrelor de permanenţă sunt emise de către direcţiile de sănătate publică, la solicitarea consiliilor locale sau a medicilor de familie cu acordul caselor judeţene de asigurări de sănătate, Direcţia Generală de Asistenţă Medicală şi Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătăţii, prin adresa nr. 56269/14.10.2019, a solicitat atât DSP cât şi Comisiei de Medicină de Familie puncte de vedere cu privire la modificarea Normelor referitoare la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanentă, iar prin răspunsurile primite, DSP a solicitat şi emiterea criteriilor de desfiinţare a centrelor de permanenţă.”, arată Ministerul Sănătăţii.

Pentru realizarea unei analize privind impactul modificărilor propuse, Direcţia Generală de Asistenţă Medicală şi Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătăţii a revenit cu o adresă, nr. 56269/14.10.2019, în data de 6 noiembrie, despre care Ministerul Sănătăţii spune că este „fără consultarea şi acordul prealabil al actualei conduceri a Ministerului Sănătăţii”, astfel că s-a solicitat in partea DSP-urilor harta privind distribuţia centrelor (inclusiv în localităţile urbane care au organizate mai mult de un centru de permanenţă), populaţia arondată centrului, numărul de persoane care s-au prezentat la centrul de permanenţă şi serviciile acordate.

„Ministrul Sănătăţii, Victor Costache nu agreează viziunea Sorinei Pintea de comasare sau desfiinţare a centrelor de permanenţă, ci dimpotrivă va analiza întreaga situaţie pentru extinderea şi eficientizarea acestora”, a mai arătat Ministerul Sănătăţii în comunicatul citat.

 

Citește și: