Alexandru Costea
694 vizualizări 11 aug 2019

Ministerul Transporturilor va supune aprobării Guvernului în şedinţa de luni un memorandum prin care solicită dizolvarea Companiei Naţionale de Radiocomunicaţii Radionav - S.A. Constanţa.

Radionav asigură Serviciul de Radiocomunicaţii Navale de Apel, Pericol şi Salvare, care este concesionat companiei până în 2019.

Radionav a transmis Autorităţii Navale Române (ANR) 9,16% din totalul semnalelor de pericol recepţionate de ANR.

De asemenea, potrivit Ministerului, începând din iulie 2004, orice navă care urmează să intre în porturile şi sau pe căile navigabile din România, este supusă controlului Autorităţii Navale Române cu privire la modul de respectare a prevederilor Codului internaţional pentru securitatea navelor şi facilităţilor portuare.

Ministerul de resort a analizat un raport întocmit în 2016 de Corpul de Control al premierului şi a constatat că Radionav, deşi are statut de companie naţională, organizată ca societate comercială pe acţiuni, funcţionează ca o instituţie publică, 85% fiind finanţată din subvenţii de la bugetul de stat.

Totodată, acelaşi raport arată că o parte din atribuţiile Radionav interferează cu activităţi desfăşurate de ANR şi Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” S.A. Constanţa.

O analiză făcută de Ministerul Transporturilor arată că „o parte dintre activităţile aferente Serviciului Public de Radiocomunicaţii Navale de Apel, Pericol şi Salvare sunt parţial caduce iar parţial se pot asigura de către Autoritatea Navală Română”, potrivit memorandumului.

Astfel, Ministerul propune dizolvarea Radionav prin hotărâre a adunării generale extraordinare a acţionarilor acesteia.

 

Citește și: