Raluca Lazaroi
44 vizualizări 22 apr 2019

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Bistriţa, că cele două secţii de mari arşi, din Timişoara şi Iaşi, vor fi dotate cu aparatura achiziţionată de Ministerul Sănătaţii din creditul de la Banca Mondială şi că acestea vor fi funcţionale din luna mai, respectiv iunie.

„Există două centre pregătite să primească aparatura, la Iaşi şi la Timişoara. S-a finalizat achiziţia pentru echipamentele necesare dotării acestor două secţii şi eu preconizez ca la sfârşitul lunii mai cea din Timişoara să fie funcţională, cu cinci paturi pentru mari arşi, iar apoi, în cursul lunii iunie, la Iaşi. De asemenea, anul trecut au fost semnate contractele pentru studiile de fezabilitate pentru cele patru centre de mari arşi. Menţionez că toate acestea sunt finanţate cu bani ai Guvernului României, dintr-un împrumut de la Banca Mondială, bani care au fost blocaţi ani la rând. Anul trecut am reuşit deblocarea acestora, deci vom avea acele patru centre mari de arşi, se lucrează la studiile de fezabilitate şi vă asigur că vor fi cele mai moderne, pentru că am avut discuţii cu arhitecţii, cu proiectanţii şi cu managerii spitalelor unde se vor construi. Vizavi de marii arşi, da, avem o problemă. Avem un număr prea număr mic de paturi şi eu mă întreb de ce, având accidentul de la Colectiv, nu s-au grăbit lucrurile mai mult, dar, de asemenea, avem şi un număr foarte mare de pacienţi. În luna martie am avut 76 de mari arşi şi 13 paturi. Am trimis şi în străinătate”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea spune că unele spitale judeţene refuză pacienţi cu arsuri de până la 30% din suprafaţa corpului, deşi sunt capabile să trateze astfel de cazuri.

În plus, ministrul Sănătăţii susţine că este nevoie şi de un program serios de prevenţie în acest domeniu, pentru că există un număr foarte mare de persoane arse după incendierea miriştilor.

„Cred că e momentul să începem şi un program serios de prevenţie. Da ştiu, în luna martie a fost, se ard miriştile şi totuşi nu se explică... De la începutul lunii aprilie, de asemenea, avem din nou un număr foarte mare. Până la urmă, pacientul ars este un pacient critic, un pacient care are nevoie de îngrijiri de lungă durată şi eu, personal, vă spun sincer, mă gândesc la suferinţele prin care trece un pacient de genul acesta. Ultimul pacient pe care am reuşit să îl transferăm, un pacient ars în Bârlad, pe care l-am transferat la Baia Mare. Sunt spitale judeţene care tratează pacienţi până în 30%, pacientul acesta din Bârlad avea 25%. Unele spitale judeţene nu l-au primit, deşi au paturi, nu pentru marii arşi, până în 30 la sută nu sunt mari arşi, dar e o zbatere pe care o avem aproape zi de zi”, a mai spus Sorina Pintea.

 

Citește și: