536 vizualizări 7 ian 2020

„Problema este că în referatele domnului profesor de obicei apare produsul incriminat ca fiind folosit în mod normal. Betadină în cantităţi foarte mici, clorhexidrină nu am văzut şi am verificat balanţa pe un an întreg. (...) Este vorba despre o neregulă, despre încălcarea unui protocol preoperatoriu. Acolo este specificat foarte clar cine efectuează aseptizarea câmpului, medicul operator, cu o cantitate de maximum 50 de mililitri dată în trei etape şi, atenţie, în acea procedură scrie foarte clar că trebuie să fie foarte atenţi la alergiile la iod. După imaginile video la care am avut un minim acces acolo a fost vorba despre o cantitate enorm de mare în jur de 200 de mililitri pe puţin care s-a folosit într-o singură etapă. Adică, s-a dat puţin pe corpul pacientului după care s-a luat o tăviţă renală s-a turnat toată cantitatea care evident s-a dus de jur împrejur”, a explicat Mioara Comana.

Afirmaţiile au fost făcute, marţi, la conferinţa de presă organizată la sediul Ministerului Sănătăţii, unde s-a prezentat raportul Corpului de control în cazul femeii de 66 de ani care a ars pe masa de operaţie de la Spitalul Floreasca.

În acest context, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a subliniat, încă o dată că în spital existau cantităţile necesare de betadină, „deci erau toţi biocizii necesari în spital”.

„Aceste biocide sunt substanţe care pot fi periculoase dacă nu sunt folosite corespunzător şi, iată, din păcate, avem iar un exemplu de eveniment deosebit de grav, catastrofic (....) care se întâmplă într-un spital din România", a explicat demnitarul.

Întrebat dacă alergia la iod ar fi fost „inventată” de medicul Mircea Beuran, Victor Costache a declarat că: „Nu a fost inventată, probabil în timpul anamnezei realizate în special de către echipa de anestezie s-a evidenţiat că pacienta ar fi declarat ar avea o alergie la Furazolidon, dar care nu are nicio legătură cu alergia la iod şi atunci s-a generalizat alergia la Furazolidon la alergie la iod, nu s-a făcut testul la iod şi, într-un final, s-a ajuns la această situaţie".

În acest caz, au fost luate deja primele măsuri administrative, iar Corpul de control a fost trimis din nou pentru verificări la Floreasca.

„Domnul profesor Beuran a fost demis ieri de către domnul manager, iar noi l-am demis din funcţia de preşedinte al Comisiei Ministerului Sănătăţii de chirurgie generală”, a spus Victor Costache.

În plus, spitalul şi echipa operatorie au primit mai multe amenzi, ce se ridică la circa 30.000 de lei.

Citește și: