Cristina ANDREI
556 vizualizări 14 feb 2018

„Tocmai am primit, cu mare emoţie, vestea că sunt câştigătorul Premiului Thomas Mann pentru literatură în 2018, unul dintre cele mai importante premii germane. Sunt foarte recunoscător juriului, ca şi Academiei Bavareze şi oraşului Lubeck, care-mi vor acorda acest premiu", a anunţat, pe pagina sa de Facebook, scriitorul. 

Oficial, premiul îi va fi înmânat pe 17 noiembrie, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Teatrul Lübeck din Bavaria. 

Mircea Cărtărescu este considerat cel mai important nume din literatura românească, derulând de-a lungul timpului proiecte care au pus ţara noastră pe harta literară a lumii. Un roman extrem de cunoscut este „Levantul", o epopee eroicomică dar şi un periplu prin istoria literaturii române. 

Mircea Cărtărescu este considerat un teoretician important al postmodernismului românesc şi un autor contemporan de succes, apreciat atât în ţară cât şi în străinătate.

Este prozator şi romancier care practică speciile literaturii fantasy în volumul „Visul". Ultimul său mare proiect editorial, trilogia romanescă „Orbitor", are forma unui fluture, şi conţine trei volume, Aripa stângă, Corpul şi Aripa dreaptă, ultimul fiind editat în luna iulie 2007. Cartea a fost scrisă sub influenţa lecturii romanelor lui Thomas Pynchon, influenţă recunoscută deschis de autor în interviurile sale. Operele sale au fost traduse în limbile engleză, italiană, franceză, spaniolă, poloneză, suedeză, bulgară, maghiară etc. Astăzi, Mircea Cărtărescu este conferenţiar universitar la Catedra de literatură română a Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti.

Citește și: