Florin Zafiu
193 vizualizări 26 aug 2019

Pentru o perioadă de 6 luni, cel de-al 12-lea contingent de jandarmi români va pleca în misiune în Afganistan. Contingentul este format din 6 ofiţeri şi 10 subofiţeri care provin din mai multe unităţi teritoriale, iar militarii români au misiunea de a oferi instruire, consiliere şi asistenţă pentru forţele de securitate şi instituţiile afgane.

Pentru participarea la misiune, jandarmii au parcurs mai multe probe de verificare a cunoştinţelor, competenţelor lingvistice în limba engleză, examenul psihologic şi examenul medical, informează Jandarmeria.

12 din cei 16 jandarmi care urmează să plece se află la prima misiune.

„Avem drapelul şi îl ducem acolo cu tot sufletul în teatrul de operaţii. Mergem să împărtăşim cunoştinţele noastre celor de acolo şi ne rugăm la bunul Dumnezeu să ne întoarcem cu bine şi sigur o vom face. Amândoi copiii reprezintă simbolul meu, sufletul meu şi îl voi purta acolo cu mine. Eu am discutat deja cu ei, sunt cuminţei învaţă foarte bine şi vor merge tot aşa înainte”, a declarat plutonier major Ionuţ Andrei Traicu.

„Este foarte greu, am lacrimi în ochi, sper să fie bine. Este încununarea unei munci, de 7-8 ani mi-am dorit. Este prima oară şi, dacă va uitaţi, e drapelul sus - asta înseamnă că misiunea se poate desfăşura. E emoţionant. Sper să fie bine să ne întoarcem cu bine. Şase luni voi sta într-o misiune de educare a forţelor afgane. Eu mă voi ocupa cu protecţia consilierilor pe care noi îi avem în zona respectivă. (...) Celor de acasă le urez să aibă răbdare, nici Roma nu s-a clădit după o noapte. Răbdare că ne vom întoarce cu bine”, a spus plutonierul Vasile Viorel.

„Am un băieţel de 9 ani. Deocamdată, la 9 ani, nu ştiu cât de multe înţelege. Sunt convins că o să depăşească momentul acesta chiar dacă o să îi fie şi lui greu”, a spus Vlad Danciu.

Şeful Jandarmeriei Române a precizat că instituţia s-a transformat din „primitor de expertiză, în furnizor de expertiză”.

„Participarea jandarmilor români la misiune specifice în Afganistan a debutat în anul 2011, iar rezultatele obţine au determinat organismele internaţionale să solicite României participarea cu forţe specializate la misiuni de pregătire şi consiliere a forţelor de securitate, solicitări care ne onorează, dar ne şi obligă. Putem observa astfel cum de-a lungul anilor, Jandarmeria Română revine la rosturile sale fireşti în noul context de securitate europeană şi euroatlantică în marea familie a structurilor de poliţie cu statut militar, transformându-se din primitor de expertiză, în furnizor de expertiză, contribuind activ la stabilizarea unor teritorii din punct de vedere al siguranţei, ordinii şi liniştii publice”, a spus şeful Jandarmeriei Române, Constantin Florea.

Adrian Florescu, secretar de stat în Ministerul de Interne, a luat parte la ceremonie, în locul ministrului Mihai Fifor.

Până în prezent, Jandarmeria Română a dislocat 12 contingente pe timpul misiunii NATO. Concomitent, Jandarmeria participă la 9 misiuni sub egida UE, ONU şi OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa).

 

Citește și: