137 vizualizări 3 ian 2020

Pe terenul din Şoseaua Kiseleff 45 există două clădiri construite în anii 1920-1930 şi există o grădină, copie în miniatură a Grădinilor Versailles. Terenul face parte din zona construită protejată 72 Parcelarea Averescu. Regulamentul de urbanism al zonei prevede funcţiunea de spaţiu verde amenajat pentru grădină. Importanţa grădinii este subliniată de studiul istoric realizat pentru clădiri şi grădină.

„Pe acest teren, pe spaţiul verde care e prevăzut explicit în Regulamentul de Urbanism al zonei protejate, s-a emis în 2017 o autorizaţie de construcire care prevedea ridicarea a trei blocuri. Unul dintre ele există ca structură. Autorizaţia a fost atacată de Salvaţi Bucureştiul şi de Eco Civica, iar în 30 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea executării autorizaţiei. Sentinţa nu este definitivă, dar fiind o măsură urgentă, este executorie. Şantierul trebuie să înceteze”, a spus Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă organizată vineri.

Conform unui comunicat transmis de Nicuşor Dan, printr-o autorizaţie de construire emisă în 17 noiembrie 2017, primarul Municipiului Bucureşti a autorizat construirea unui ansamblu de blocuri parter plus patru etaje în grădină. În urma emiterii autorizaţiei de construire, grădina a fost defrişată.

Autorizaţia a fost contestată de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi de Fundaţia Eco Civica în dosarul 35354/3/2019. Prin sentinţa pronunţată în 30 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti a suspendat executarea autorizaţiei.

„Sentinţa poate fi atacată cu recurs, dar este executorie: beneficiarii autorizaţiei trebuie să oprească lucrările. Principalele motive de nelegalitate ale autorizaţiei: se bazează pe un Plan Urbanistic de Detaliu nelegal; se bazează pe o decizie a Agenţiei pentru Protecţia Mediului nelegală; prevede construirea într-un spaţiu verde; prevede comasarea nelegală a două parcele; din documentaţie lipsesc acte sau sunt acte expirate: certificatul de urbanism, avizul de circulaţie, avizul Primarului Sectorului 1”, menţionează sursa citată.

Anterior autorizaţiei au fost emise alte două acte nelegale pentru proiectul imobiliar, ambele anulate în litigii ale Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

„În 04 septembrie 2014 Consiliul General al Municipiului Bucureşti a votat un Plan Urbanistic de Detaliu. Acesta a fost anulat definitiv prin Decizia civilă 3639/2018 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul 879/3/2015*. În 05 decembrie 2014 Agenţia pentru Protecţia Mediului a emis decizia etapei de încadrare, care afirmă că proiectul are un impact nesemnificativ asupra mediului. Aceasta a fost anulată în primă instanţă de Tribunalul Bucureşti prin Sentinţa civilă 4906/2019 pronunţată în dosarul 27906/3/2015”, susţine Dan.

Citește și: